chrome firefox opera safari iexplorer

На Буковині до 70-річчя Івана Миколайчука влаштують етнофестиваль

27 квітня 2011 о 19:05

З нагоди 70-річчя з дня народження українського кіноактора, сценариста і режисера Івана Миколайчука 15 червня у Чернівецькій області відбудеться етнофестиваль «На гостини до Івана».

Як повідомляє ZAXID.NET, свято проходитиме у кількох селах області – Мамаївці, Лужани, Шипинці, Дубівці, Глиниця, Зеленів та Чортория (на майданчику біля музею-садиби Івана Миколайчука).

На фестинах буде представлено традиційну народну буковинську фольклорну культуру, зокрема аматорське пісенне і танцювальне мистецтво, обряди, вироби майстрів декоративно-прикладного мистецтва і народних промислів, національного одягу і вишивок, страв буковинської кухні тощо.

Іван Миколайчук був кінозіркою 60-70-х років. У його доробку 34 ролі в кіно, 9 сценаріїв та 2 режисерські роботи. Його називали обличчям і душею українського поетичного кіно. Найвідоміші картини за участю актора – «Тіні забутих предків», «Білий птах з чорною ознакою», «ВавілонXX», «Пропала грамота», «Захар Беркут» тощо.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути