chrome firefox opera safari iexplorer

Національний ботсад імені Гришка опинився у центрі скандалу

07 квітня 2011 о 00:11

Прокуратура Печерського району столиці порушила проти директора Національного ботанічного саду імені Гришка кримінальну справу. Інкримінують недотримання природоохоронного законодавства та службову недбалість, через які держава зазнала збитків на 3,5 мільйони гривень.

У Державній екологічній інспекції, яка перевіряла парк, кажуть — отримали запит на позаплановий рейд і знайшли земельну ділянку, завалену побутовими відходами. Говорять, що купа сміття сягала 1 метра.

«Щоб загидити територію, багато часу не треба. Один КамАЗ сміття — і ось вам загадили територію. Ось зразки фотоплівки. Різний морфологічний склад сміття, і холодильники якісь незрозумілі, і бій скла, деревні якісь відходи і так далі», — каже заступник начальника державної екологічної інспекції Києва Пилип Белицький.

Сума збитків, за словами інспекторів, розраховувалась, традиційно — за охоронною оціночною вартістю землі у кожному з районів міста. Співробітники ж саду такими цифрами шоковані.

«Дуже дивно, що тут можна говорити, що завдана шкода. Так, було сміття — адміністративне порушення. Тут же нема ніякого радіаційного, ні ртутного, ні ще якогось забруднення», — каже заступник директора НБС ім. Гришка Микола Шумик.

Зізнаються, відходи на території парку час від часу дійсно з’являються. Здебільшого, через великий потік відвідувачів. Не стоять осторонь і місцеві компанії-орендарі, Троїцька церква, що розташована на території, та, навіть, бомжі, які частенько оселяються у закутках природоохоронної зони.

Втім, запевняє керівництво саду, «кримінальне» сміття прибрали одразу і провели службове розслідування. Кажуть — набагато більше шкоди рослинам завдають навколишнє будівництво, промислова зона та велика кількість машин. А справжньою причиною претензій називають земельну зацікавленість певних бізнес-структур.

«Звичайно, територія в центрі Києва, зараз можна подумати уже все, що завгодно. Є якийсь такий пресинг на ботанічний сад якраз через земельні питання, може і поміняти дирекцію, щоб була більш “зговорчивою”, як то кажуть», — каже Микола Шумик.

Наразі розслідування триває. Відкликати свої претензії, кажуть екоінспектори, зможуть лише після експертизи прокуратури, яка підтвердить, що збитків не було.

Нагадаємо, ботсад імені Гришка торік відзначив 75-річний ювілей. Цього року заплановане поповнення його колекції новими рослинами, до відкриття готуються також кілька нових ландшафтних ділянок.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути