chrome firefox opera safari iexplorer

Переяславці скликають народне віче

25 квітня 2011 о 17:43

26 квітня 2011 року о 17 годині на Центральній площі міста Переяслав-Хмельницький відбудеться народне віче «Не допустимо духовного Чорнобиля».

На цьому віче жителі міста розглядатимуть питання:

  • нехтування національною пам’яттю поколінь українців
  • діяльності міської влади та громадських організацій щодо подальшого історико-культурного та духовного розвитку міста
  • щодо створення в Переяславі двох чоловічих монастирів УПЦ МП
  • кризової ситуації в Національному історико-етнографічному заповіднику “Переяслав”
  • втрати приміщення Музею-діарами “Битва за Дніпро у 1943 р.”
  • загрози існуванню меморіального музею Г.С. Сковороди.

Учасники народного віча планують звернутися до Президента України, Міністра культури, керівників обласних, районних і міських органів влади з клопотанням втрутитися в проблему збереження історико-культурної та духовної спадщини України, презентовану Національним історико-етнографічним заповідником “Переяслав”.

Також вони звертатимуться до міського голови та голів депутатських фракцій міської ради з вимогою скликання позачергової сесії задля розгляду питання щодо загрозливої ситуації в Переяславі-Хмельницькому – втрати частини музейного фонду НІЕЗ “Переяслав”, що призведе до його подальшої руйнації та втрати містом статусу важливого туристичного та культурного центру України, збільшення безробіття, підриву економічної інфраструктури.

Мешканці міста ініціюють також проведення громадських слухань, перебіг яких буде висвітлено на телебаченні та в місцевій пресі.

«Рідна країна»

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути