chrome firefox opera safari iexplorer

Стартував перший міжнародний конкурс українського романсу ім. Квітки Цісик

02 квітня 2011 о 20:50

2 квітня у Львівській філармонії стартував Міжнародний конкурс українського романсу ім. Квітки Цісик. 13 конкурсантів із України, Естонії, Польщі, Росії, Молдови, Румунії, Угорщини, США оцінюватиме журі на чолі з Ніною Матвієнко.

Про це повідомляє ZAXID.NET.

Конкурс проходить у межах українсько-американського проекту «Незабутня Квітка», що має на меті проведення концертів та вечорів пам’яті, присвячених видатній американській співачці українського походження Квітці Цісик.

Також під час Міжнародного конкурсу українського романсу буде оголошено про присвоєння імені Квітки зірці Овен на небосхилі. Відповідні сертифікати буде передано представникам української та американської родини – племінниці Марті Качмар-Цісик (Львів) та чоловікові Квітки – Еду Раковичу (США).

Захід проводиться як соціально-благодійний, адже він має привернути увагу до онкологічних проблем (усі жінки в сім’ї Квітки Цісик помирали від раку грудей).

«Ми хочемо привернути увагу різних громадських організацій та благодійних фондів до проблеми раку молочної залози. Тому завдяки фестивалю хочемо зібрати кошти на придбання пересувного мамографа для львівського онкоцентру», — заявляв раніше ініціатор конкурсу Алекс Гутмахер.

3 квітня буде урочисто відкрито кімнату-музей ім. Квітки Цісик у приміщенні СШ №54 (вул. Хвильового, 16). Після цього всі охочі зможуть долучитися до висаджування дерева Квітки у Світовому саду українства (Музей архітектури і побуту).

Завершить конкурс гала-концерт, де, окрім переможців, візьмуть участь Ніна Матвієнко, Олег Табаков, Василь Лазарович.

Разом із стартом Фестивалю Українського романсу імені Квітки Цісик стартуватиме і дитячий конкурс малюнків, присвячений співачці, у якому братимуть участь усі школи Львова.

Нагадаємо, у Львові минулого року відкрили вулицю Квітки Цісик, що з'єднує вул. А.Лінкольна та вул. М.Хвильового. 22 січня 2010 року у Львові відкрили меморіальну дошку Квітці Цісик. Меморіальна дошка прикрасила фасад будинку на вул. Глибокій, 8, де мешкала родина співачки.

Довiдка

Квітка Цісик — американська співачка українського походження (сопрано), виконавиця українських народних і популярних пісень.

Відома двома українськими альбомами: «Kvitka — Songs of Ukraine» та «Kvitka — Two Colors». Обидва альбоми були родинними проектами: її чоловік та інженер звукозапису, Ед Ракович (англ. Ed Rakowicz), спродюсував їх; сестра Марія Цісик грала на піаніно, а мати Іванна — стежила за чистотою вимови доньки. У записі брали участь близько 20 музикантів, які грали на понад десяти різних інструментах.

У 1983 році разом з матір'ю відвідала Україну. Після проголошення незалежності України мріяла дати серію концертів на батьківщині. Проте, її мрії не здійснилися — 29 березня 1998, не доживши 5 днів до свого 45-річчя, померла від раку молочної залози.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути