chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві горів Труханів острів

27 квітня 2011 о 18:09

Суха погода та недбалість великої кількості відвідувачів упродовж пасхальних свят стало причиною десятків лісових пожеж на Трухановому острові у Києві.

Протягом пасхальних днів від вогню сильно постраждала південна частина острова, де збереглися найбільш цілісні природні ландшафти, та де зростають рідкісні рослини. Вогнем знищено ділянки п’ятдесятирічної сосни та майже суцільно підлісок, стовбури деяких дерев ушкоджені на висоту понад три метри, знищені місця гніздування птахів.

Суцільні ліси півдня острова у деяких місцях зараз нагадують величезне згарище. За характером пожеж можна з впевненістю сказати, що це умисні підпали, коли відпочиваючі на острові громадяни заради розваги підпалюють суху траву.

«Київ виявився повністю неготовим до пожеж, — прокоментувала активістка молодіжного відділення Національного екологічного центру України, магістр екології Вікторія Іванець. – Нещодавно очільники Києва заявляли, що місто підготувалося до гасіння лісових пожеж, а насправді виходить, що міська влада не знає, як приборкати пожежу в парку в центрі міста».

Вікторія каже, що посилатися на суху погоду та безконтрольність масового відпочинку міській владі дуже зручно. Водночас, роботи з упередження пожеж майже не були проведені, відсутні мінералізовані смуги, які могли би завадити поширенню лісової пожежі, та й загалом, пожежі гасять вручну лопатами.

Досі невідомо, хто відповідає за пожежну безпеку на острові, та чому не обмежується в’їзд автотранспорту на острів, тим більше, що на острів веде лише одна дорога.

Майя Заховайко, «Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути