chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові встановили найбільшу в Україні ляльку-мотанку

30 квітня 2011 о 20:42

У Львові встановлено новий рекорд України – 30 квітня тут створено найбільшу в Україні ляльку-мотанку. Ляльку створили мисткиня Оксана Смерека-Малик та майстер народної ляльки Лариса Теліженко. Розмір ляльки сягнув 3 метри.

Як розповіла організатор фестивалю «Ляльковий світ» Ганна Гаврилів, ідея створення рекордної ляльки-мотанки виникла для того, аби Львів підтримав свій статус культурного центру. За її словами, спершу планувалося, що розмір ляльки має становити 2,5 метри і виконуватися за традиційною технікою створення вузлової ляльки-мотанки, але в результаті лялька вийшла значно більшою.

Натомість Оксана Смерека-Малик розповіла, тільки на одяг ляльки пішло 10 м льону, і загалом було витрачено 6 мотків ниток загальною довжиною 1,5 км. Оздобили ляльку намистом, а в якості наповнювача використали звичайне сіно. Разом із Смерекою-Малик ляльку створювали майстер народної ляльки Лариса Теліженко та ще двоє помічників.

«Річ не в рекорді, а в акції, в самому факті створення такого об’єкту. Здається, що вона гарно впишеться у площу Ринок», — зазначила мисткиня у коментарі для ZAXID.NET . Водночас вона висловила турботу з приводу долі ляльки, адже організатори запланували, що вона стоятиме на літній терасі «На Ринку» до кінця літа, і лише після цього буде передана в музей. За словами Смереки-Малик, таке тривале перебування ляльки на відкритому повітрі може зашкодити їй, і краще було б, якби її передали в музей вже після Дня міста.

Ляльку замірювала уповноважена від «Книги рекордів України» начальник управління туризму Львівської міської ради Оксана Сидор, встановивши рекордний результат – 3 метри .

Зазначимо, що попередній рекорд України з розміру ляльки-мотанки був встановлений у Харкові і становив 2 м 15 см.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути