chrome firefox opera safari iexplorer

У травні почнуть засівати радіоактивно забруднені території

26 квітня 2011 о 12:17

Україна відновлює сільськогосподарське виробництво на радіоактивно забруднених територіях. У травні на Київщині почнуть засівати землі, які були занедбані протягом 25 років після аварії на Чорнобильській АЕС.

Мова йде про третю й четверту зоні відчуження, які розташовані далі від зруйнованої ЧАЕС. У Іванківському та Поліському районах Київської області інвестори почнуть обробляти 50 тисяч гектарів землі.

Голова Іванківської райдержадміністрації Олександр Леляк очікує, що навесні вдасться засіяти до тисячі гектарів, а інша земля буде готуватися на осінь.

«Мова йде про вирощування зернових культур, технічних культур, а в подальшому, можливо, картоплі та інших овочевих культур. Я думаю, що обробка землі, культивація її, зменшить рівень радіоактивного забруднення», — зазначив Леляк.

Весь проект передбачає також будівництво молокозаводу, свиноферми, елеватора, насіннєвого заводу.

Іванківська районна влада запевняє, що вся продукція, яка там вже вирощується, проходить суворий дозиметричний контроль. При цьому перевищення норм радіонуклідів у продуктах харчування немає, лише в деяких місцях виявили проблеми в диких ягодах і грибах.

У квітні учасники парламентських слухань рекомендували уряду розробити законопроект про «Загальнодержавну програму ведення сільськогосподарського виробництва на радіоактивно забруднених територіях».

Однак деякі екологи попереджають, що спроба відродження чорнобильських земель може обернутися небезпечним експериментом над простими людьми.

Директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко називає розмови про подібну програму безглуздям і провокацією.

«Ті урядові особи, які про це говорять, нехай спочатку там побудують свої власні маєтки і переселяться туди, скажімо, з Конча-Заспи. Вони розраховують піднімати сільське господарство руками інших. Інші будуть піддаватися опроміненню», — попередив Борейко.

Київський еколог пов'язує новий сплеск інтересу до чорнобильських земель світовою продовольчою кризою й тим, що Україна наближається до створення ринку землі.

Статус забрудненої території нині мають понад двох тисяч українських населених пунктів. Найбільше забруднені Рівненська та Житомирська області, Волинь, Київщина та Чернігівщина.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути