chrome firefox opera safari iexplorer

Учасники ліквідації аварії на ЧАЕС старіють удвічі швидше

25 квітня 2011 о 14:01

Учасники ліквідації аварії на ЧАЕС старіють удвічі швидше, показують результати медичного обстеження в лабораторії клінічної нейрофізіології Інституту ВНД і НДІ нейрохірургії ім. М. М. Бурденка.

Спостерігаючи за змінами електричної активності мозку ліквідаторів-чорнобильців, вчені дійшли висновку, що у них відбувається передчасне і патологічне старіння мозку. Те ж саме спостерігається і в інших органах. Хоча гостру променеву хворобу лікарі діагностували лише у 237 осіб з 190 тисяч, багато ліквідаторів відчули проблеми зі здоров'ям через кілька років після катастрофи.

«До лікарів почали звертатися люди зі скаргами на головний біль, погіршення самопочуття, порушення пам'яті. Медичне обстеження показало, що у них у тій чи іншій мірі уражені всі системи організму: серцево-судинна, ендокринна, імунна, опорно-рухова», — розповідає доктор біологічних наук Людмила Жаворонкова, провідний науковий співробітник Інституту вищої нервової діяльності та нейрофізіології РАН, передає Infox.ru.

У лабораторії клінічної нейрофізіології Інституту ВНД і НДІ нейрохірургії ім. М. М. Бурденка Жаворонкова і її колеги обстежували роботу мозку ліквідаторів Чорнобильської аварії, за 20 років майже в 200 осіб. У процесі роботи в Чорнобилі ці люди отримали дози радіації, які серйозно позначилися на здоров'ї. Наслідки опромінення не дозволили їм виконувати професійну діяльність.

Оскільки багато пацієнтів обстежувалися протягом тривалого часу, вчені могли спостерігати динаміку змін. Результати більш ніж 20-річної роботи показують, що реакція ліквідаторів на вплив іонізуючої радіації включала дві стадії.

«На першій стадії мозок, як і весь організм, мобілізує компенсаторні механізми у відповідь на вплив радіації, а на другій стадії настає виснаження, що супроводжується порушенням різних видів діяльності, у тому числі когнітивної», — пояснює Людмила Жаворонкова. Тестування показало, що «чорнобильці» гірше ніж здорові добровольці такого ж віку справлялися з вирішенням завдань на зорову і вербальну пам'ять, на швидкість реакції, на увагу, на рахунок.

Електрична активність мозку практично у всіх обстежуваних відрізнялася від норми. За характером електроенцефалограми (ЕЕГ) вчені розділили випробовуваних на дві групи. У першої групи ЕЕГ мала «плоску» форму, зі зниженою амплітудою хвиль, в інших амплітуда була, навпаки, збільшена, або в повільному, або у швидкому діапазоні коливань.

У багатьох ліквідаторів спостерігалася пароксизмальні (судомні) коливання — маркер можливості розвитку епілептичної ЕЕГ-активності та пароксизмальних нападів, які характерні для ліквідаторів. У здорових добровольців когнітивна активність (вирішення задачі) мобілізує мозок, і когерентність різних зон кори всередині кожного півкулі посилюється. У пацієнтів-чорнобильців когерентність всередині півкулі ослаблена. Значить, окремі зони мозку працюють не так злагоджено, як і годиться.

Порушеними у ліквідаторів виявилися і так звані викликані потенціали — електричні коливання у відповідь на зовнішній (у даному випадку, звуковий) стимул. Також, дослідники зазначили, що у чорнобильців ослаблена міжпівкульна асиметрія.

Раніше повідомлялося, що більше половини жителів України — 54,9% — вважають, що те, що відбувається на атомній станції в Японії Фукусіма-1 може негативно позначитися на їх власному здоров'ї або на здоров'ї їхніх близьких.

Нагадаємо, у 2010 році повідомлялося, що згідно з результатами телефонного опитування, проведеного Інститутом Горшеніна, понад 80% українців бачать небезпеку в сьогоднішньому Чорнобилі. Крім того, 63,1% вважає, що Україні не слід будувати нові АЕС або енергоблоки.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути