chrome firefox opera safari iexplorer

Україна готується до тисячоліття Софії Київської

01 квітня 2011 о 17:29

У плани підготовки і святкування тисячоліття заснування Софійського собору Києва урядом Україну включено виготовлення та введення в обіг ювілейної пам'ятної монети «1011—2011. Софії Київській 1000 років».

Відповідний пункт з приміткою Національний банк (за згодою) включений у план заходів, приурочених до цієї події, затверджений розпорядженням уряду від 30 березня 2011 року. Він також передбачає доручення Міністерству інфраструктури забезпечити випуск двох поштових марок і конверта, присвячених 1000-літтю Софії.

Серед інших заходів заплановано формування експозиції та її показ у Франції, у штаб-квартирі ЮНЕСКО фотовиставки Софія Київська: віхи історії, підготовка науково-популярних видань, підготовка міжнародної конференції.

Крім того, план передбачає необхідність проведення ремонту та реставрації Софійського собору та південної вежі, реконструкцію її водонесучих мереж, електромереж, упорядкування архітектурного ансамблю. Відповідальним за ці роботи визнано Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Вартість робіт у плані не уточнюється.

Крім того, влада своїм розпорядженням від 28 березня, яке передбачає перерозподіл коштів Держбюджету з Резервного фонду на державні капітальні витрати, виділила Міністерству інфраструктури 14 млн гривень на проведення ремонтно-реставраційних робіт на об'єктах Києво-Печерської лаври.

Як повідомлялося, в жовтні минулого року уряд України прийняв цілісний майновий комплекс Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника і будівлю Успенського собору, розташованого на його території, у державну власність.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути