chrome firefox opera safari iexplorer

Україна запустить на орбіту власний супутник

11 квітня 2011 о 20:00

Штучний супутник Землі «Січ-2» Україна запустить у травні-червні. Сателіт вивчатиме і дистанційно зондуватиме поверхню Землі, зокрема, територію України.

Власний вітчизняний супутник повністю готовий до запуску і зараз перебуває на пусковій базі в Оренбурзькій області Росії.

«Іде питання тільки як його запустити, тому що його планується запустити на ракетоносії «Дніпро». «Дніпро» — це, як Ви знаєте, колишні наші бойові ракети СС-18, які були передані Росії Україною, і які використовуються зараз фірмою “Космотрас” для запуску цивільних космічних апаратів, досить успішно використовуються для тих цілей», — каже директор Головної астрономічної обсерваторії НАНУ Ярослав Яцків.

Планують відправити на орбіту і другого українського космонавта. Розглядаються два варіанти: перший — це приблизно десятиденне перебування на Міжнародній космічній станції. І другий — піврічна робота на МКС в складі екіпажу. Однак, до 2013 року всі команди вже укомплектовані, а експерименти — розписані.

«Тому, якщо розглядається питання, щоб відіслати нашого космонавта, то це не раніше 2014 року. Ми хочемо, щоб це був все-таки повноцінний, серйозний політ, але нам заявляють поки дуже пристойну суму. Вартість такого польоту — це 150 мільйонів доларів», — сказав голова ДКАУ Юрій Алексєєв.

Наразі обговорюється можливість включити вітчизняного космонавта в екіпаж за рахунок російської квоти, за ті ж гроші. Після трирічного простою планують відновити роботи проекту Sea Launch.

Запуски з плавучої платформи в Тихому океані передбачається поновити у третьому кварталі 2011.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути