chrome firefox opera safari iexplorer

Українці заробляють на рівні в’єтнамців і турків

22 квітня 2011 о 10:41

Україна посідає 36-те місце в списку зі 124 країн за рівнем добробуту населення. Про це свідчить результат глобального дослідження, здійсненого американським соціологічним інститутом Геллапа.

За статистичними підрахунками, 16% населення України задоволені життям і відносять себе до категорії тих, хто «процвітає».

У цьому сенсі Україна стоїть на рівні В’єтнаму, Туреччини й Румунії. Це ліпше, ніж Південна Африка, Узбекистан, Лівія, Португалія, Киргизстан, Туніс і Угорщина – там по 14% задоволених.

Однак населення України бідніше від населення Хорватії, Росії та Еквадору, де по 24% «процвітаючих». Ці три країни очолюють список 67 країн, які входять до умовної категорії «пересічно важкого» життя.

Справжні злидні превалюють там, де «процвітає» не більше за 12% населення. До цієї умовної категорії «животіння» соціологи відносять 38 країн. Зокрема, це Ємен, Китай, Афганістан, Вірменія та Єгипет: там по 12% задоволених життям. Трохи нижче на щаблях драбини – Грузія, Азербайджан і Македонія з 10%-ми «процвітаючих».

У категорії «тих, хто животіє» – Таджикистан, Камбоджа, Камерун, Судан, Зімбабве, Уганда і, нарешті, Чад – з 1% задоволених життям. Причому найближчими роками опитувані не сподіваються на поліпшення долі.

«Процвітаючим» своє життя вважає населення лише 19 країн світу зі 124 досліджених. У них благополучними себе вважають більшість громадян.

У Данії таких «процвітаючих» – 72%, далі йдуть Швеція, Канада, Австралія – 65%, Фінляндія – 64%, Ізраїль – 63%, Сполучені Штати – 59%.

Нагадаємо, середня місячна зарплата в Україні — близько 260-270 доларів. Середня пенсія — 100 доларів, а пенсіонери, як відомо, складають 30% населення. Крім того, велика кількість українських студентів отримує стипендію від 50 до 80 доларів. Якщо вираховувати середній дохід одного українця, виходить менше 200 доларів на місяць.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути