chrome firefox opera safari iexplorer

За біометричний паспорт українці викладуть 700 грн

21 квітня 2011 о 19:42

Паспорти з біометричними даними для українців. коштуватимуть близько 700 гривень.

Втім, безвізовий режим з Європою для короткострокових поїздок кожен встановлюватиме для себе особисто, навіть після підписання Договору про режим безвізових поїздок. Якщо українець придбає для себе біометричний паспорт, то йому не потрібно буде йти в посольство країни отримувати візу, не придбає – буде, як і раніше, стояти в чергах.

Про це заявив директор Українського інституту публічної політики Віктор Чумак, відповідаючи на запитання, коли українцям можна планувати свої поїздки в Європу без віз.

При цьому експерт наголосив, що вартість Шенгенської візи становить 35 євро, тоді як паспорти з біометричними даними, випущені концерном ЄДАПС, коштуватимуть близько 700 гривень.

«Це достатньо висока ціна для наших громадян. Навіть середньоєвропейська ціна біометричних паспортів – а всі громадяни Євросоюзу мають отримати їх до кінця року – становить 45-50 євро», — зазначив він.

Крім того, за словами Чумака, «альтернативи ЄДАПСу в цьому процесі не існує, і вони вже заявили про свою готовність з червня-липня випускати паспорти».

«Якби провести тендер із залученням іноземних компаній, вартість біометричного паспорта зменшилася б у рази. Проте біометрика – це доступ до персональних даних, а іноземцям ми його надати не можемо», — сказав експерт.

Він наголосив, що Центр обробки персональних даних МВС було побудовано на території приватної компанії ЄДАПС.

Нагадаємо, технічною передумовою підписання Договору про режим безвізових поїздок громадян України у країни ЄС є наявність в Україні випуску паспортів із сканованими відбитками пальців або ж сітківкою ока.

 

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути