chrome firefox opera safari iexplorer

2 травня: це цікаво знати

02 травня 2011 о 00:07

Не поспішай, як розум твій горить.
Від гніву серце рветься і болить;
Жалітимеш ти все життя потому
За тим, що натворив у мстиву мить.
Дмитро Павличко

2 травня за григоріанським календарем 122 день року. До кінця року залишається 243 дні.

«Прачі б'ють – Івана чуть», говорили колись у народі 2 травня, у день вшанування Івана Старопечерника. Адже раннє травневе сонце особливо парке, і тому у цей час жінки виносили до річок та ставків наткані за зиму сувої полотна, змочували їх воді, збивали праниками і сушили — вибілювали на сонці.

Також у перші дні травня підмічали, якщо травень холодний — буде рік голодний, а як випадуть у травні три добрих дощі, то вродить хліба на три роки.

За церковним календарем 2 травня вшановують преподобного Іоанна Старопечерника, мученика Пафнутія, святого Георгія сповідника, святого Трифона, преподобного Никифора.

Іменинниками 2 травня є:
Христофор, Никифор, Георгій, Іван, Трифон.

2 травня народились:
1877 – Володимир Лучицький, український геолог. Один організаторів Українського геологічного комітету, у 1917—1923 роках очолював його. Розробив гідрогеологічну та геологічну характеристики території України і склав гідрогеологічні та геологічні карти України.

1888 — Микола Вілінський, український композитор, педагог. Автор симфонічних сюїт, кантат, вокально-хорових обробок українських, російських і молдавських народних пісень, романсів, камерно-інструментальних творів, а також ряду теоретичних робіт і статей. Вважається засновником баладного жанру в український фортепіанній музиці.

Це цікаво:
Українська міфологія
Вовкулакою або перевертнем, вовкуном, дводушником називали напівфантастичну істоту, яка могла перекинутися і на вовка, і на людину. Колись люди вірили, що такі істоти народжуються у тих жінок, яких налякав вовк. Також вовкулаком могла стати людина, яку зачарували відьми. Вважалося, що перевертень може знову бути звичайною людиною, якщо стягнути з нього шкіру, провести через хомут та розірвати мотузку на шиї. Сьогодні вовкулаком називають відлюдькуватих людей.

Чи знаєте ви, що:
У пісні «Їхав козак за Дунай», яку вважають народною, є автор – це український козак, поет, політик та філософ 18 сторіччя Семен Климовський.

У свій час він був «знаним не менше, як сім грецьких мудреців і шанованим в Україні між козаками і селянами, які приходили здалеку послухати його мудрих розмов і чудових віршів», писав про нього історик Микола Карамзін. Свого часу Климовський написав багато віршованих творів. Одну книжку «Про правду і великодушність добродійників» він подарував Петру І. Як відреагував на неї цар, невідомо. Однак дослідник В. Срезневський стверджує, що, прочитавши книжку, Петро І мав розгніватися. Попри все вона і нині зберігається у бібліотеці Російської академії наук у Петербурзі.

Щодо пісні «Їхав козак за Дунай», то під її впливом писали свої твори українські і російські поети, зокрема, Л. Боровиковський, О. Пушкін («Козак»), О. Дельвіг («Поляк»). А Салтиков – Щедрін зазначав, що у найвіддаленіших куточках Росії кожна баришня, яка не хотіла відставати від моди, виконувала цю пісню — романс.

У Європі ж вона стала популярною спочатку у Німеччині. На її тему музику писали Г. Вебер та Бетховен. Вона увійшла до збірки «Музикальні скарби німців», але у примітках зазначалося, що слова і музика пісні виникли в Україні. З Німеччини вона потрапила до Франції, Австрії, Чехії, Англії, а потім і до Угорщини. Текст пісні друкувався італійською, польською та іншими мовами, причому у перекладах вона залишалася майже без змін. Оригінал пісні до сьогодні не зберігся. Нові покоління до неї додали щось своє, проте її основа залишилася незмінною.

Аліна Астахова, «Рідна країна»

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути