chrome firefox opera safari iexplorer

21 травня: це цікаво знати

21 травня 2011 о 09:16

«На долині туман, На долині туман упав. Мак червоний в росі, Мак червоний в росі скупав. По стежині дівча, По стежині дівча ішло. Тепле літо в очах, Тепле літо в очах цвіло».
Василь Діденко

21 травня за григоріанським календарем 141 день року. До кінця року залишається 224  дні.

У народі 21 травня у день Іоанна Богослова колись пекли обітні пироги та пригощали ними вбогих. А також підмічали: «Якщо на дубі з'являлося листя, то цього дня відкривали купальний сезон».

За церковним календарем, 21 травня вшановують Апостола і Євангеліста Іоанна Богослова, преподобного Арсенія Великого преподобного Арсенія працелюбного і Пимона постника.

Іоанн Богослов був улюбленим учнем Христа. Написав Євангеліє від Іоанна, яке стало четвертим і доповнило прогалини, що існували у трьох попередніх євангелістів.

21 травня народились:
1889 — Мирон Зарицький, український математик, професор Львівського державного університету, дійсний член Наукового Товариства ім. Т. Шевченка (з 1927 р.), фундатор української математичної культури.

1857 — Микола Пильчиков, український вчений-фізик, експериментатор, винахідник. Одним із перших розпочав вивчення радіоактивності, рентгенографії та радіоуправління, конструктор диференційного ареометра, термостата, сейсмографа.

Іменинниками 21 травня є:
Іван, Арсеній, Пимін.

Події 21 травня:
1831 — у Харкові побачив світ перший в Україні альманах — «Украинский альманах».
1842 – побачив світ перший том «Мертвих душ» — великої сатири Гоголя.
1892 — у Києві пущений перший в Російській імперії електричний трамвай.

21 травня святкують:
День Європи

День науки

Всесвітній день культурної різноманітності в ім'я діалогу і розвитку

День захисту від безробіття

Чи знаєте ви, що:
Чіпси, які нині мають репутацію простонародної і нездорової їжі, спочатку були створені для вищого світу США.
Батьком чіпсів можна вважати залізничного магната та одного з легендарних американських мільйонерів Корнеліуса Вандербільта і кухара готелю в місті Саратога-Спрінгс Джорджа Крама (за одними джерелами – індіанця, за іншими – афроамериканця).

У 1853 р. Вандербільт наказав офіціантові віднести подану йому смажену картоплю, тому що вона була занадто товсто нарізана і погано просмажилася. Кухар Крам вирішив виправити ситуацію: він дуже тонко нарізав картоплю, обсмажив її у великій кількості олії до хрускоту і посолив. Вандербільт був у захваті та весь час перебування у готелі поїдав хрусткі картопляні скибочки. Таким чином, чіпси стали популярні серед американського бомонду і увійшли в меню фешенебельних ресторанів США.

Аліна Астахова, «Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути