chrome firefox opera safari iexplorer

25 травня розпочнеться бунт проти законопроекту про освіту

24 травня 2011 о 09:22

25 травня в більше ніж 15 містах України розпочнеться Всеукраїнський студентський бунт проти «законопроекту Табачника» та проти “деградації освіти”.

Про це повідомляють організатори столичної акції — Незалежна студентська профспілка «Пряма дія», Всеукраїнське молодіжна організація «Українська асоціація студентського самоврядування» (УАСС), Громадянський рух «Відсіч», Всеукраїнська молодіжна організація «Фундація регіональних ініціатив» (ФРІ) та ініціативна група викладачів Києво-Могилянської академії.

Передбачено, що в Києві цього дня о 14.00 молодь рушить зі своїми вимогами з верхнього виходу станції метро «Хрещатик» до Адміністрації Президента та Кабінету Міністрів.

Одною з головних вимог акції є не допустити реєстрацію у парламенті проекту нового Закону «Про вищу освіту» Міністерства освіти і науки, молоді та спорту («законопроекту Табачника»), у сьогоднішній його редакції. Як зазначають організатори, ккількість міст, бажаючих взяти участь в Бунті, постійно зростає.

Організатори нагадують, що всупереч перемовинам з дієвими студентськими та молодіжними організаціями, проект продовжує містити норми, що суттєво дискримінують абітурієнтів, студентів, викладачів. За їх інформацією, це завуальований, проте фактичний дозвіл адміністраціям ВНЗ збільшувати плату за навчання студентів-контрактників у будь-який час (загалом навіть частіше, ніж раз на рік) і на будь-яку (відмінну від першопочаткової домовленості) суму; фактичний дозвіл збільшувати навантаження на викладачів; ведення «триступеневої системи вступу» до ВНЗ, що загрожує повернути високий рівень хабарництва в школи та ВНЗ на стадії вступу абітурієнтів; профанація автономії ВНЗ та ін.

Активісти стуверджують, що міністерський проект продовжує бути «братом-близнюком» нещодавно відкликаного через студентські протести законопроекту N7486-1.

Організатори нагадують, що 31 січня у Києві, Донецьку, Житомирі, Хмельницькому, Харкові, Запоріжжі та Одесі зазначені студентські та молодіжні організації та їхні регіональні партнери влаштували акції протесту проти ухвалення законопроекту N7486-1 «Про вищу освіту». А 28 лютого у Києві, Харкові, Львові, Донецьку, Житомирі, Івано-Франківську, Миколаєві, Хмельницькому, Рівне та Сімферополі студентство вже протестувало проти усіх законопроектів «Про вищу освіту», які містили норми, що дискримінують молодь. І 10 березня молодь отримала результат: законопроект N7486-1 був відкликаний його авторами — сімома народними депутатами з головою найбільшої парламентської фракції на чолі.

 

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути