chrome firefox opera safari iexplorer

Через Євро-2012 з місця Скнилівської трагедії приберуть пам'ятник

20 травня 2011 о 09:17

З місця Скнилівської трагедії, де в 2002 році під час авіашоу у Львові впав винищувач Су-27 і вбив 77 глядачів, приберуть пам'ятник, біля якого щороку молилися родичі загиблих.

«До Євро-2012 розширюємо льотне поле. Військовий аеродром віддають під аеропорт — людям вже не можна буде приходити туди на поминки, адже це буде діючий аеропорт», — пояснив газеті "Сегодня" директор львівського аеропорту Олександр Загрев.

Монумент планують перенести до каплиці при вході на аеродром. За словами Загрева, гроші для цього повинні дати з бюджету на ремонт аеропорту до Євро-2012.

Частина родичів жертв не проти перенесення: їм було фізично важко йти до пам'ятника на середину льотного поля. Інші обурені, що трагедію ніби викреслюють з пам'яті. Так, мати одного із загиблих, Ніна Міхно, вважає, що загубиться символізм — вшановувати пам'ять саме на місці авіакатастрофи.

З дня трагедії минуло вже майже 9 років. 27 липня 2002 року під час авіашоу на Скнилівському летовищі упав літак Су-27, вбивши 77 і поранивши понад 100 людей. Родичі жертв та постраждалі нарікають, що досі так і не отримали ані моральної, ані адекватної матеріальної допомоги.

Їм досі не дали статусу потерпілих, тобто ані пільг, ані допомоги від держави (крім одноразових компенсацій) вони не мають. При цьому багато з постраждалих потребують психологічної та фізичної реабілітації — 12 з тих, хто вижив, тепер інваліди, близько десятка мають серйозні проблеми з психікою.

У середньому кожному постраждалому в Скнилівській трагедії держава виплатила компенсацію у 55 тисяч гривень. Для порівняння: родичам 78 жертв катастрофи російського Ту-154 над Чорним морем в 2001 році Україна виплатила майже в 20 разів більше — по 200 тисяч доларів).

Також уникнули покарання винні в організації Скнилівського авіашоу. Нині відбуває покарання лише один член екіпажу — Володимир Топонар. Генерала-лейтенанта Сергія Онищенка і ще трьох генералів було виправдано 2008 року колегією суддів Військового апеляційного суду Центрального регіону. Більше того, нещодавно президент Віктор Янукович призначив Онищенка новим командувачем Повітряних сил.

 

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути