chrome firefox opera safari iexplorer

До Івано-Франківська з’їхались ковалі з усього світу

06 травня 2011 о 17:48

6 травня в Івано-Франківську на площі митрополита Шептицького розпочався ІX традиційний щорічний Міжнародний фестиваль ковальського мистецтва. На нього приїхали кращі ковалі з 20 країн світу, повідомляє Gazeta.ua.

Цього року глядачі традиційно знову матимуть нагоду споглядати демонстрацію ковальської праці, відвідувати майстер-класи та купувати авторські витвори на ярмарку кованих речей.

Крім цього, у рамках заходу пройде ювілейна, десята художня виставка «Орнаментальне ковальство», яка розгорне свою роботу у Художньому музеї.

А цього разу ковалі приступили до реалізації нового мистецького проекту. Це буде ювілейна арка до 350-річчя Івано-Франківська. Вона буде виконана у формі дуги, 6 на 3 метри. Її оздоблять символічними декоративними вузликами – ковальськими з'єднаннями від кожного учасника, міста, країни.

З кожним роком «Свято ковалів» набирає обертів та стає дедалі популярнішим. У ньому візьмуть участь ковалі більше, ніж з 20 країн. Свою майстерність покажуть митці з Австрії, Бельгії, Болгарії, Нідерландів, Ізраїлю, Латвії, Литви, Норвегії, Польщі, Росії, США, Фінляндії, Франції, Швеції та України.

У Івано-Франківську вже встановлено 4 металевих вироби, споруджені спільно ковалями з інших держав — учасниками фестивалю «Свято ковалів». Це — «Дерево щастя» і «Букет» на вулиці Незалежності, «Сонце» на площі Шептицького та «Рамка ковальських традицій» позаду Медакадемії.

Цьогоріч громаді міста буде представлено подарунок фестивалю – ковану композицію «Круговерть ковальських міст». Її буде встановлено у сквері на вулиці Низовій.

Фестиваль триватиме до 8 травня.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути