chrome firefox opera safari iexplorer

Екологи назвали пожежу на Дніпропетровщині катастрофою

18 травня 2011 о 10:21

На Дніпропетровщині вигоріли майже півтисячі гектарів мисливських угідь. Заболочена територія палала три доби, адже пожежники не змогли вчасно загасити полум’я. Екологи кажуть, від пожежі загинули тисячі тварин.

Це все, що залишилося від 5-ти сотень мисливських угідь на межі Дніпропетровської та Полтавської областей. Тут завжди була велика кількість різних тварин. Тепер це — мертва зона.

Віктор Михайленко, місцевий житель: “Гніздилися гусі, качки, лисухи, все це згоріло, птиця обгоріла, бо сиділа на кладках до посліднього, поки не попала під вогонь”.

Станіслав Водолазький, мисливець: “Вот представьте, если здесь свинья и 10 поросят месячных. И оно живое тут горит всё. А температура, представьте, какой массив тысячный, как обгорел. То, что осталось живо, оно тут гнездиться не будет лет 5-10, это однозначно”.

Місцеві знають, хто винуватець пожежі. Тамтешній фермер. Чоловік і не приховує. Каже — підпалив суху траву, але в себе на полі. А вогонь уже потім перекинувся на очерет.

Сергій Василевський, фермер: “Я підпалював не там, у мене перед циганкою тюки були, от я їх і підпалив”.

Наталія Сільман, сільський голова: “Ніяких доказів у нас немає, але горіло на його землі. Почав горіти сухостій і тюки з соломою”.

Пожежні бригади прибули на місце події відразу. Але підібратися через болота до самого центру займання не змогли. Тільки стежили, щоб вогонь не перекинувся на ліс.

Дмитро Вдовиченко, керівник управління пропаганди ГУ МНС України у Дніпропетровській області: “Прибыв на место, сотрудники пожаро-спасательного подразделения определили, что невозможно использовать технику — опасно. Это болотистая местность и использование техники невозможно”.

Місцеві екологи вважають пожежу катастрофою. Навесні, у заростях очерету гніздяться тисячі птахів. А тепер вони зможуть сюди повернутися тільки за 5-10 років.

Олександр Пономаренко, доцент кафедри зоології та екології ДНУ: “Безусловно, лицо, которое подожгло и создало этот пожар, должно быть наказано всяческим образом, вплоть до уголовной ответственности, поскольку весной такие вещи делать нельзя”.

Жодного розслідування не проводили. Експерти лише оцінили збитки від вогню. За попередніми даними — це десятки тисяч гривень.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути