chrome firefox opera safari iexplorer

Лікувальну фізкультуру проводитимуть за новими інструкціями

11 травня 2011 о 21:10

Міністерство охорони здоров’я України затвердило нові примірні посадові інструкції лікаря та медичної сестри (інструктора) із лікувальної фізкультури (ЛФК), лікаря зі спортивної медицини та медичної сестри з масажу. Повідомляє прес-служба МОЗ України.

Документ надає вичерпну інформацію про кваліфікаційні характеристики та розрахункові норми витрати часу на виконання різних видів діяльності лікарем та медичною сестрою.

За середньою тривалістю життя Україна посідає одне із останніх місць у Європі, а це основний показник здоров’я населення. Частішають випадки, коли діти не витримують навіть незначних навантажень на уроках фізкультури. Одним із шляхів підвищення життєздатності систем і функцій організму людини та профілактики захворювань є популяризація оздоровчої рухової активності серед населення. На вирішення цих питань спрямована і професійна лікувальна фізкультура (ЛФК). За своїм призначенням ЛФК – це не тільки лікувальна, але і профілактична та реабілітаційна фізкультура.

Згідно з затвердженими посадовими інструкціями, лікарем зі спортивної медицини або із лікувальної фізкультури може працювати фахівець, який має вищу освіту за напрямом підготовки «Медицина» і спеціальністю «Лікувальна справа» і який пройшов інтернатуру та одержав сертифікат лікаря-спеціаліста. Основне завдання лікаря із ЛФК полягає у визначенні комплексу вправ, методик, процедур та їх дозування для пацієнтів, яким призначена така фізкультура.

Враховуючи особливості захворювання та ступінь функціональних порушень, лікар із ЛФК підбирає пацієнтові оздоровчі системи та програми, режими й оздоровчі фізичні тренування у домашніх умовах. Цей лікар контролює уроки фізвиховання у навчальних закладах та тренування у різних секціях та гуртках, в яких самостійно або організовано займаються люди різних вікових груп. Під його керівництвом працює молодший медперсонал – сестра (інструктор) із лікувальної фізкультури та сестра медична з масажу.

Ознайомитись із примірними посадовими інструкціями лікаря та медичної сестри (інструктора) із лікувальної фізкультури (ЛФК), лікаря зі спортивної медицини, медичної сестри з масажу та нормами витрати часу на виконання ними певних видів діяльності можна на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я України.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути