chrome firefox opera safari iexplorer

Луганщина офіційно переходить на російську мову

27 травня 2011 о 19:26

Депутати Луганської облради одноголосно ухвалили рішення про “Реалізацію конституційних прав громадян на вільне використання російської мови і мов інших нацменшин”. Тепер держслужбовці можуть вести документацію і спілкуватися у роботі російською.

Як повідомляє прес-служба Луганської обласної ради, депутати затвердили рішення «Про реалізацію конституційних гарантій на вільне використання російської мови, інших мов національних меншин», в якому інформують громадськість, сільські, селищні, міські, районні ради на території Луганської області про те, що:

— Згідно з рішенням Конституційного Суду України від 14.12.1999 № 10-рп/99, поряд з українською державною мовою при здійсненні повноважень місцевими органами виконавчої влади, органами Автономної Республіки Крим та органами місцевого самоврядування можуть використовуватися російська та інші мови національних меншин у межах і порядку , які визначаються законами України;

— Відповідно до ст. 5 Закону УРСР «Про мови в Українській СCP» громадянин має право звертатися до державних органів, підприємствам, установам та організаціям на українській, російській мові або мовою, прийнятою для сторін;

-Згідно зі ст. 8 Закону УРСР «Про мови в Українській СCP» будь-які привілеї чи обмеження прав осіб за мовними ознаками, мовна дискримінація неприпустимі.

Як прокоментував 5 каналу голова постійнної комісії з питань освіти і науки Луганської облради Валерій Філіппов, депутати просто перевели у правове коло ситуацію, яка де-факто в Луганській області вже існує: «У нас все одно звернення йдуть російською мовою, але це виглядало як виняток із правил. Ми говоримо що тепер це нормально, це конституційне право — використовувати російську мову. На освітню сферу це не вплине».