chrome firefox opera safari iexplorer

Міносвіти замість українських із надлишком надрукувало російські «Букварі»

14 травня 2011 о 11:25

Генеральна прокуратура України встановила, що Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України не забезпечено належне виконання повноважень відповідно до вимог Закону України «Про освіту» щодо випуску підручників та посібників для школярів.

Про це йдеться у відповіді Гепрокуратурни на запит заступника голови Верховної Ради України Миколи Томенка щодо незабезпечення підручниками учнів 10 класів.

Як повідомили у прес-службі М.Томенка, у своєму запиті віце-спікер наголошував на тому, що впродовж 2010—2011 навчального року не отримали підручників з хімії, фізики, іноземних мов учні 10 класів загальноосвітніх навчальних закладів.

Генпрокуратура у своїй відповіді зазначила, що у 2010 році не виконано державне замовлення з видання підручників та навчальних посібників у загальній кількості 171 тис. примірників. Випуск окремих підручників розпочато лише після 1 вересня 2010 року. Як наслідок, навчальну літературу для учнів 2, 5 та 10 класів доставлено із запізненням.

Під час формування державного замовлення на видання навчальної літератури не враховані пропозиції закладів освіти щодо реальної потреби регіонів у кількості та переліку необхідних підручників. Так, букварів російською мовою навчання надруковано на 65 тис. примірників більше від потреби. Натомість, таких підручників українською мовою випущено на 83,4% менше.

Аналогічно, навчальна література для 2, 5, 10 класів у 2010 році замовлена та надрукована без урахування контингенту учнів та потреби регіонів. Зокрема, на 86,4 тис. екземплярів більше від замовлень регіонів надруковано підручників «Вступ до історії України» для учнів 5 класів. Проте, підручників для учнів 2-х класів замовлено та надруковано тільки 40,5% від фактичної потреби.

За відсутності коштів на доставку навчальної літератури понад 1 млн. примірників підручників для учнів 10 класів знаходяться на відповідальному збереженні в ДАК «Укрвидавполіграфія».

Щодо забезпечення підручниками учнів Черкаської області, то станом на кінець квітня 2011 року їх надійшло 88,52%. У навчальному процесі використовуються підручники минулих років. На вимогу Генеральної прокуратури України за неналежне виконання службових обов`язків у ході придбання, доставки та збереження підручників директора Інституту інноваційних технологій та змісту освіти Міністерства освіти, науки, молоді та спорту України притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

З огляду на актуальність порушених питань, існування проблеми щодо отримання дітьми якісної та доступної освіти, Генеральною прокуратурою України 11 травня міністру освіти і науки, молоді та спорту України направлено подання, яке розглядається.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути