chrome firefox opera safari iexplorer

Молодь з усієї країни крокує карпатськими стежинами

02 травня 2011 о 13:07

Молодь з усієї країни завітала до Карпат, аби пройти славнозвісними «Стежками героїв».

Так називаються щорічні змагання з пішого туризму. Вже в дванадцяте наймасовіший в Україні туристичний захід організовує всеукраїнська скаутська організація Пласт. Маршрут проклали через старовинні монастирі, славетні скелі та пам'ятні камені Прикарпаття й Буковини.

«Стежки Героїв» присвячені пам'яті Романа Шухевича, тож усі маршрути розробляємо за історичною тематикою, тими місцями, якими колись мандрувала Українська Повстанська Армія. Це і ті маршрути, які були відомі у минулому, а наразі забуті, є й нові напрямки, і класичні маршрути”, — каже голова оргкомітету «Стежок героїв-2011» Юрій Гвроздович.

Кількість учасників «Стежок Героїв» щороку збільшується. Із рекордної кількості зареєстрованих команд — їх було майже півсотні - на маршрути вийшли лише 32. У кожній - від 6 до 15 чоловік. У новачків - скорочений маршрут, довжиною до 80 кілометрів, а найдосвідченіші йдуть удвічі довшим. Микола Бігус — учасник «Стежок» ще з 2003-го. Встиг побувати і в суддівській колегії цих змагань.

“Судді оцінюють правильність подолання маршруту, точність у виконанні технічних і нетехнічних етапів, час, витрачений командою на подолання маршруту. Зазвичай десь третина команд фінішує. іноді половина, а один з років з 22-х команд лише 5 фінішували”, — каже учасник змагань (Тернопіль) Микола Бігус.

Окрім мандрівного етапу змагань, на якому дуже важливо — не заблукати, команди демонструють свої знання з туристської техніки: основ альпінізму, першої медичної допомоги, орієнтування на місцевості та розпалювання багаття. Долати природні перешкоди впевнено, до прикладу перейти гірську річку по канату, допоможе інструктор.

“При переході через річку найважливіше тримати координацію, не розгойдуватися і не боятися висоти. Оскільки це вже змагання, надаємо лише моральну підтримку, фізично нічим не можемо допомогти, лише одягнути і зняти спорядження, а все решту підказуємо словами”, — каже інструктор з туризму (Луцьк) Василь Войтович.

Серед добровольців, готових долати непрості маршрути, чимало представниць прекрасної статі. Киянка Надія — туристична дебютантка. Замість кепки, зізнається дівчина, взяла у гори сонцезахисний крем, а замість дощовика планувала прихопити парасольку. Однак труднощів не боїться.

“Мене взяли в команду, де 5 хлопців і я одна дівчина. Більше з дівчат ніхто йти по цьому маршруту не захотів, тому що він досить важкий, 138 кілометрів, це друга складність. Я просилася в найважчий маршрут, але мені сказали, що з тими речами, які я взяла, я по тих горах зі снігом просто не пройду”, — каже учасниця змагань (Київ) Надія Штупун.

Кращі команди цьогорічних «Стежок Героїв» змагаються також за здобуття вищих спортивних розрядів з пішого туризму — аж до звання кандидат у майстри спорту.

 

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути