chrome firefox opera safari iexplorer

На Прикарпатті виготовляють булави для VIP-гостей Євро

06 травня 2011 о 10:44

Грузинський митець Рагулі Власідзе, який об’єднав довкола свого творчого проекту майстрів з Івано-Франківщини, продовжує виробництво булав для VIP-гостей Євро-2012.

«Футбольна булава – не зброя, а прихована сила, яка потрібна і українській збірній, і всій країні для підготовки до турніру. Вона завжди дає енергію, натхнення перемагати», – пояснив ініціатор проекту.

Рагулі Власідзе повідомив, що якраз закінчив працювати над президентською булавою. Символ сили і влади для Віктора Януковича уособлює козацький характер. Козак Мамай сидить під деревом життя на гарматі, обороняючи минуле і майбутнє. Тут є ще чимало українських символів: духовні цінності народу – церкви, буйне жито, на дереві життя співає соловей, над козаком – гаряче сонце, яке освітлює Україну. А в верхній частині – орнаменти з саркофагу Ярослава Мудрого – з хрестами та меандрами. Нещодавно також були створені булави для Мішеля Платіні та Олега БлохінаБориса Колеснікова та Андрія Шевченка.

Булава для капітана української збірної Андрія Шевченка – в гуцульському стилі. А для нового тренера національної збірної Олега Блохіна м’яч наконечник матиме символічно 12 шипів – адже на полі фактично команда дванадцятьох, 11 футболістів плюс тренер. Цікаво виглядає булава для українських будівельників, які розбудовують країну до Євро – її автор хоче вручити Віце-прем’єр-міністру України – Міністру інфраструктури Борису Колеснікову. Відкрита модерна арена, збудована на старому фундаменті – символ єднання історії українського футболу і нашого майбутнього, яке митець бачить в перемогах на міжнародних аренах. На стадіоні встановлені три крісла під прапорами України, Польщі та УЄФА.

Для Мішеля Платіні грузинський митець «подарував» багато символів з української міфології. Тут кожен шип відповідає іншому символу – сонце, хрест, хліб та інше. На руків’ї булави зображений характерник з усіма атрибутами, що лише підкріплюють силу українського духу. До кожної булави місцева народна майстриня Оксана Бакота готує вишиваний рушничок із зображенням футбольного поля, обробленого національним орнаментом.

За концепцією Рагулі Власідзе, до Євро має бути 22 булави – разом дві команди 11 футболістів. Наразі готові 18. Серед них, крім згаданих, є навіть для Ліни Костенко та Альбіни Дерюгіної, які на переконання автора, є носіями вічних українських цінностей. «Сьогодні в роботі булава для Мірчі Луческу за його внесок в нову психологію українського футболу. Через його планетарне мислення я зробив булаву, схожу на планету Марс. На руків’ї – символ «Шахтаря». Які б сьогодні результати не давала команда «Шахтар», цей тренер змусив по новому мислити наших футболістів і наших вболівальників», – зазначає Рагулі Власідзе.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути