chrome firefox opera safari iexplorer

На Тернопільщині завалилася стіна 500-літнього замку

11 травня 2011 о 21:02

На Тернопільщині в замку родини Синявських, який вважають найвизначнішою оборонною спорудою України часів Ренесансу, завалилася частина стіни. Пам’ятка архітектури розміщена в райцентрі Бережанах на Тернопільщині.

Постраждала найстаріша частина стін зі сторони міста, яку зводили в середині XVI століття. Працівники заповідника визначили, де обвал може продовжуватися, і обгородили цю ділянку попереджувальною стрічкою. Зараз очікують на спеціальні комісії з області.

У заповіднику, який опікується замком, пояснили, що твердиня завалилася через те, що з бюджету не виділяють достатньо коштів на консерваційні роботи, інформує Gazeta.ua.

«Спеціалісти визначають, скільки потрібно витратити на відновлення стіни, але вже можна говорити, що сума вимірюватиметься в мільйонах», – зазначив начальник відділу містобудування та охорони пам’яток облдержадміністрації Ярослав Пелехатий.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути