chrome firefox opera safari iexplorer

На Закарпатті зацвіла Долина нарцисів

10 травня 2011 о 13:35

На Закарпатті зацвіла Долина нарцисів. Проте популяція цих рослин щороку зменшується. Причина цьому — браконьєрство та велика кількість туристів, приблизно у двадцять тисяч, які приїжджають сюди щороку.

Аби цвітуче поле не знищили — браконьєрів штрафують — одна зірвана квітка коштує 12 гривень. Стільки ж коштує і вхід на територію заповідника. А от послуги екскурсовода обійдуться у 50 гривень, інформує канал новин «24».

«Нарцис вузьколистий — це вид, який проживає на висоті від кілометра і вище, його можна зустріти у Альпах, на Балканах, Карпатах. В Україні він проростає тільки на Закарпатті. Ця Долина нарцисів унікальна тим, що тут єдиний осередок в Європі рівнинного зростання нарцису вузьколистого», — зазначив екскурсовод Володимир Довганич.

Традиційно, період активного цвітіння вузьколистого нарциса розпочинається всередині травня і триває близько двох тижнів. Щоправда — це не єдина принада заповідника. Долина нарцисів, що є єдиною у Європі, багата ще й іншими видами унікальних рослин. Їх налічують близько 500 видів.

Після цвітіння нарцисів у долину запустять карпатських буйволів, які зараз на межі вимирання. Тварини боротимуться із вербою, що витісняє ароматну квітку.