chrome firefox opera safari iexplorer

Названі кращі музейники України та кращі музейні події 2010 року

18 травня 2011 о 12:33

16 травня 2011 року в Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький арсенал» відбулася урочиста церемонія нагородження переможців VI Всеукраїнської акції «Музейна подія року» та відзначення учасників Програми підтримки музейних працівників на 2010—2011 роки.

Організаторами подій є Український центр розвитку музейної справи та Міжнародний благодійний фонд «Україна 3000» в партнерстві з Польським інститутом в Києві. Захід пройшов за сприяння Асоціації благодійників України, Національного культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький Арсенал», Благодійного фонду «Мистецький арсенал» та за інформаційної підтримки журналу «Art Ukraine».

В урочистостях взяли участь Голова Наглядової ради Фонду «Україна 3000» Катерина Ющенко, директор Польського інституту в Києві Ярослав Ґодун, Голова Правління Фонду «Україна 3000» Олександр Максимчук, Голова Правління Центру розвитку музейної справи Владислав Піоро, директор Мистецького Арсеналу Наталія Заболотна, а також близько 100 музейних працівників з усіх областей України.

«Музейні» акції Українського центру розвитку музейної справи та Фонду «Україна 3000» добре відомі і тим, для кого музейна справа є професією та покликанням, і просто небайдужим до справи збереження і примноження скарбів української культури та історії.

Програма підтримки музейних працівників стартувала у 2005 році. Головна її мета – шляхом надання благодійної допомоги підтримати тих музейників, які працюють для суспільства, які своєю діяльністю перетворюють музей на центральний елемент культурного простору в регіоні та сприяють популяризації культурного надбання, що зберігається у музеї. Будь-який музейний працівник України може подати заявку на участь в програмі, заповнивши анкету та подавши документи, які засвідчують результати його роботи. Після розгляду документів музейнику може бути призначена благодійна допомога. А якщо стипендіат продовжує працювати у напрямку підвищення авторитету свого музею та сприятиме розвитку музейної справи в цілому – допомога буде надана повторно.

Перша «Музейна подія року» відбулася у 2006-му. Цей проект, який і досі не має аналогів в Україні, покликаний привернути увагу громадськості до найважливіших подій і тенденцій у вітчизняній музейній галузі, а також стимулювати музейні колективи до якнайширшої презентації своїх проектів. Акція завоювала великий авторитет у професійному музейному середовищі і набула популярності серед широкої громадськості. У нинішньому році партнером акції виступив Польський інститут у Києві.

Цього року до традиційних вже подій додалася ще одна дуже важлива ініціатива. Польський інститут у Києві оголосив Спеціальний конкурс на кращу концепцію музейного проекту. Цей конкурс має на меті стимулювати розвиток польсько-українських відносин у сфері культури, сприяти обміну досвідом між польськими та українськими фахівцями музейної галузі, популяризувати національну культурну спадщину Польщі та України.

Відкриваючи церемонію, пані Катерина Ющенко в першу чергу привітала усіх музейників з професійним святом – Міжнародним днем музеїв, який відзначають 18 травня. «Ваша робота надзвичайно важлива, адже ви працюєте не тільки на минуле, а й на наше майбутнє», – підкреслила вона. Пані Катерина подякувала Польському інституту в Києві, Українському центру розвитку музейної справи та багатьом іншим друзям та партнерам, «які з року в рік допомагають наблизити українську музейну галузь до світових стандартів».

Після цього розпочалося нагородження переможців.

Першими були названі імена учасників Програми підтримки музейних працівників на 2011—2012 роки. Загалом на участь у Програмі було отримано 37 заявок від фахівців з усіх регіонів України.

Матеріальну допомогу в розмірі 4 500 гривень у червні 2011 року з можливістю повторного призначення в такому ж обсязі у січні 2012 року отримали Віра Зайченко (Чернігівський історичний музей ім.В.В.Тарновського) і Тетяна Кулик (Знам’янський міський краєзнавчий музей). Ще десять музейників отримують разову заохочувальну матеріальну допомогу у розмірі 1 000 гривень. Дипломи переможцям вручила пані Катерина Ющенко.

Після вітального слова директора Польського інституту в Києві Ярослава Ґодуна були нагороджені переможці Спеціального конкурсу. Представники шести українських музеїв отримали змогу здійснити студійну подорож до Польщі, аби ознайомитися з досвідом польських колег та знайти партнерів для реалізації своїх проектів.

І нарешті були оголошені переможці VI Всеукраїнської акції «Музейна подія року». За звання кращої музейної події минулого року змагався 41 проект різного формату та масштабу. У визначенні переможців взяли участь близько 100 експертів з усієї України, серед яких – журналісти, музейні працівники, громадські діячі, профільні чиновники, науковці тощо.

Перше місце посіло відкриття Військово-морського музею України в приміщенні Михайлівської берегової казематованої батареї у місті Севастополь. На другому місці – реставрація та експонування Шати кіота ікони Чернігівської Троїцько-Іллінської Богородиці, яку вже мали можливість оглянути відвідувачі Українського музею у Нью-Йорку, Національного музею історії України в Києві та в Чернігівському історичному музеї ім.В.В. Тарновського. Дипломи і сертифікати на грошові премії у розмірі 10 тисяч гривень переможцям вручила Катерина Ющенко.

Ще шість подій отримали спеціальні відзнаки оргкомітету.

Після закінчення урочистої церемонії її учасники мали можливість оглянути виставку «Спеціальна експозиція Школа 1911–2011» із фондів Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури.

Учасники Програми підтримки музейних працівників на 2011—2012 роки.

Проекти-переможці Спеціального конкурсу від Польського інституту в Києві.

Переможці VІ Всеукраїнської акції «Музейна подія року».

Додала Катерина Зоркіна

«Рідна країна» 

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути