chrome firefox opera safari iexplorer

Одну з найстаріших галерей Києва викинули на вулицю

05 травня 2011 о 17:26

Одна з найстаріших галерей Києва — «Грифон» — припинила своє існування. Гучні святкування, які були заплановані галереєю «Грифон» на День Києва, скасовано.

Про це розповів голова Комісії з питань культури та туризму у Київраді Олександр Бригинець, повідомляє прес-служба депутата.

За словами директора галереї Миколи Овчіннікова, приміщення галереї продали на аукціоні за рішенням Шевченківської райради.

«Як і у випадку з „Сяйвом“, ми навіть не здогадувалися, що наше приміщення нам більше не належить», — сказав він.

Овчінніков додав, що новим власником є іноземець, який планує на місці галереї розмістити туристичну фірму.

За його словами, рейдерське захоплення галереї відбулося у квітні просто в робочий час (як це сталося і з книгарнею «Сяйво»), коли працювала виставка.

«Зайшла група з 10 чоловік з новим власником, з представниками ЖЕКу та новими документами. Сказали, щоб через 2 години ми звільнити приміщення. Коли нас виселяли, взяли під охорону всі культурні цінності. І вже за кілька днів їх викинули під під'їзд дому, де я живу. Уявіть собі, що могло би статися, якби мене не було вдома», — сказав Овчінніков.

Він додав, що у галереї знаходилася велика кількість мистецьких робіт понад 100 художників. Деякі керамічні роботи та скло на рамах певних картин розбилися.

«Ми живемо цією галереєю. Для нас це смертельна ситуація. Наразі звертаємося до мера Києва, президента України, усіх правових структур зберегти галерею та не відбирати культурне місце столиці», — додав Овчінніков.

Активісти і захисники галереї готують серію акцій протесту і сподіваються, завдяки зусиллям громади, повернути приміщення галереї по вул. Костьольній, 6.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути