chrome firefox opera safari iexplorer

Овочі та фрукти подешевшають удвічі?

16 травня 2011 о 10:06

До кінця літа цього року ціни на овочі та фрукти в Україні можуть знизитися удвічі. Таку думку висловив Генеральний директор асоціації Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ) Володимир Лапа.

За словами фахівця, економіка овочів і фруктів в Україні зараз дуже і дуже приваблива для виробників, зважаючи на такі високі ціни. Можна очікувати, що збільшаться посіви або збільшаться інвестиції в технологію. Відповідно з серпня-вересня, а для ранньої овочевої групи — ще раніше, ми повернемося до традиційного рівня цін, які будуть мінімум удвічі менші, ніж ті, що є зараз, вважає Лапа.

«Хоча, зрозуміло, мова йде не про травень, а про тенденцію, яка буде розтягнута протягом літніх місяців», — сказав він.

За словами експерта, ціни на цукор та хліб лишатимуться відносно стабільними.

«Що стосується цукру, то я б спрогнозував більш-менш стабільні ціни, принаймні оптові, тому що на ринок почне надходити цукор, виготовлений із сирцевої сировини. А що стосується, інших продуктів, то на кожному окремому ринку спостерігаються різні тенденції. Ми бачимо, що ринок хлібо-булочних виробів досить жорстко адмініструється, тому одномоментні сплески інфляції, які можуть бути після збору врожаю зерна, розтягуються у часі. Так підвищення цін на хліб виходить на показник річної інфляції», — наголосив він.

Нагадаємо, у квітні овочі та фрукти подорожчали майже на 22% в порівнянні з цінами в березні. А станом на початок травня 2011 року ціни на цю продукцію були на 72% вищі, ніж роком раніше.

Як повідомлялося, член Комітету Верховної Ради з питань економічної політики Ірина Горіна запевняє, що цінові спекуляції на ринку продуктів були створені торговими мережами, власниками яких є представники опозиції.

 

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути