chrome firefox opera safari iexplorer

Пам'ятник Мазепі 2 роки стоїть на подвір'ї київського комбінату

10 травня 2011 о 09:26

Замість полтавської площі — подвір’я Київського комбінату «Художник».

Пам’ятник Мазепі вже 2 роки мав би стояти на Соборній площі у Полтаві.

“Постать сидяча, права рука піднята трошечки, тримає булаву як символ гетьманської влади, так, і в лівій руці сувій як меценатська, державна діяльність його вольова мужня натура”, — каже скульптор, один із авторів пам'ятника Мазепі Микола Білик.

Під шум техніки Микола Білик розповідає про те, яким він побачив свого Мазепу. Разом з гранітним постаментом бронзова скульптура мала б сягати заввишки майже семи метрів. Вартість монумента — понад півтора мільйона гривень. Спочатку гроші мали бути державні, втім зрештою усе зробили коштом меценатів.

“Затрачена велика праця. Це все два роки робилося, розумієте і от такий результат. Мазепа не заслуговує на те, щоб він отак. як кажуть, валявся десь”, — каже  Білик.

Пам’ятник у Полтаві мали поставити згідно з указом президента Ющенка — до 300-річчя полтавської битви. За словами екс-глави місцевої облдержадміністрації тоді, у 2009-му, встановити монумент вчасно встигали. Втім міська влада не зробила цього виключно з політичних мотивів.

“Пам’ятник був виготовлений. Конкурс був до речі проведений містом проект був зроблений, все було зроблене і до сьогоднішнього дня це все є чинним, але, коли прийшла час робити ці всі роботи, то міська влада почала заважати і фактично відмовилась їх виконувати”, — каже екс-глава Полтавської ОДА Валерій Асадчев.

Нині забрати до себе полтавського мазепу зголосились шість міст, серед них Тернопіль, Івано-Франківськ та Калуш. Втім поки ані екс-президент, ані замовник проекту — полтавська «Просвіта» — надії встановити пам’ятник у Полтаві не полишають. У храмі, поблизу якого планувалося, і стоятиме відлитий у бронзі Гетьман, таке сусідство лише вітають.

“Гетьман Іван Мазепа за власний кошт збудував більше 20 соборів і монастирів. Крім того, безліч грошей давав на реставрацію і реконструкцію інших храмів”, — каже настоятель Свято Успенського собору, протоієрей УПЦ КП Миколай Храпач.

“Тут в Полтаві чи під Полтавою, загинула наша держава 300 років тому. Він намагався її врятувати. Були б у мене кошти, була б у мене влада, я б поставив його, наступного дня він би уже тут стояв”, — каже полтавчанин Володимир Зайцев.

У Полтавській міськраді коментувати ситуацію відмовились. Раніше ж мер Олександр Мамай заявляв, що встановлення пам’ятника не в його компетенції. А поки триває суперечка, бронзовий Мазепа на території комбінату «Художник» — у небезпеці. В нього вже викрутили один дорогоцінний ґудзик.

 

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути