chrome firefox opera safari iexplorer

Тараканівський форт стане туристичним об’єктом

24 травня 2011 о 10:35

Влада Рівненщини хоче використовувати Тараканівський форт, що розташований біля траси Київ-Чоп поблизу міста Дубно і належить нині військовому відомству, як туристичний об’єкт.

Про це розповів заступник голови Рівненської обласної державної адміністрації Олексій Губанов, беручи участь в ефірі однієї з місцевих телекомпаній.

Посадовець зазначив, що зараз ведуться перемовини щодо передання форту з військового відомства місцевій владі.

«Це унікальна споруда, яку не використати просто гріх», – каже Олексій Губанов.

За його словами, є кілька задумів стосовно майбутнього форту. Одну його частину планують використовувати на постійній основі, іншу – під відтворення яскравих історичних заходів.

Реалізувати задуми планується після того, коли буде вирішено, у чиїй власності форт.

Довідка ЗІКу

Тараканівський форт архітектурна пам’ятка ХІХ століття. Перші випробування для форту припадають на роки Першої світової війни. На початку війни у 1915 році частини південно-західного російського фронту відійшли з форту без бою.

Руйнування об’єктів укріплення розпочалося влітку 1916 року, коли під час Брусиловського прориву російські частини вибили з цих укріплень частини 4-ої австрійської армії. У цих боях загинули 200 австрійських солдатів, які поховані біля форту. Під час Другої світової війни бої не велися.

У1965 році Міністерство торгівлі УРСР зробило спробу обладнати на базі форту склад консервованої продукції. Були проведені роботи з розчистки казематів, виготовлені стелажі, двері, проведено освітлення, але надмірна вологість і випаровування не дали можливості зберігати продукти.

Штаб Прикарпатського військового округу також зробив спробу обладнати склад автотракторних запчастин. Були проведені трудомісткі підготовчі роботи, але від ідеї відмовилися з тієї ж причини.

Нині форт використовують учасники історичних реконструкцій подій Першої світової війни. Там полюбляють бувати і прихильники екстремального туризму.

 

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути