chrome firefox opera safari iexplorer

Триває фестиваль «Великдень у Космачі»

02 травня 2011 о 20:23

У гірському селі Космач Косівського району Івано-Франківської області триває етнофестиваль «Великдень у Космачі — 2011». На святі очікують японського бандуриста Чарлі Сакума.

В урочистому відкритті взяли участь представники обласної та районної влад, гості з різних регіонів країни та майже 400 майстрів-писанкарів.

На ярмарку — вироби майстрів декоративно-прикладного мистецтва з різних регіонів України, традиційна гуцульська кухня, виступи майстрів естради та самодіяльних колективів Прикарпаття, Львова.

Головна ідея фестивалю – популяризувати і підтримати мистецтво Гуцульщини.

На подвір'ї церков та у центрі села водять гаївки, веснянки та хороводи. Бажаючі навчаються у майстер-класах з писанкарства, бойового гопака, рогозоплетіння.

Завтра, 3 травня, планується сходження на гору Лисина Космацька, де збереглися унікальні прадавні святилища астрономічного характеру (з сонячним годинником), дивовижним рослинним та тваринним світом.

Нагадаємо, Космач – найбільше на Гуцульщині село, що має 32 присілки, славиться насамперед своїми майстрами, яких тут три тисячі, – писанкарі, вишивальники, різьбярі, ткачі, боднарі, будівники церков, виготовлювачі дитячих іграшок.

 

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути