chrome firefox opera safari iexplorer

У Дніпропетровську відкрили унікальну виставку про Лесю Українку

09 травня 2011 о 14:53

Виставку, присвячену відомій українській письменниці Лесі Українці, відкрили у Дніпропетровську. Матеріали експозиції розповідають про її життя та творчість, родину та зв’язки з Катеринославщиною – зокрема, про дружні стосунки з академіком Дмитром Яворницьким. Дослідники Придніпров’я виявили нові факти з біографії відомих особистостей, повідомляє «Радіо Свобода».

Таку велику виставку, присвячену Лесі Українці, у Дніпропетровську презентують уперше. Для неї зібрали різнопланові музейні експонати з різних куточків України – давній волинський одяг та рушники, фотографії, книги, картини, листи, раритетні листівки. Відвідувачам показують меморіальні речі родини Лесі Українки, розповідають про її нелегке і незламне життя.

Дослідники кажуть: Леся Українка побувала в Катеринославі лише один раз, 1891 року, коли разом із матір’ю та сестрою Ольгою подорожувала до Євпаторії. Натомість мати Лесі, Олена Пчілка, навідувалась до міста часто і навіть описала його у спогадах «В гостях у Катеринослава».

Молодша ж сестра Лесі, Ольга Кривинюк, присвятила придніпровському краєві десять років життя. Вона була лікарем за фахом, перекладачем, етнографом. Мешкаючи в Катеринославі, Ольга поєднувала медичну роботу з громадською та видавничою, тут же зберігала певний час і творчий архів Лесі.

Яворницький – натхненник Лесі Українки?

Із видатним краянином, істориком Дмитром Яворницьким Леся Українка познайомилась 1910 року, коли лікувалась у Єгипті. Після цієї зустрічі вона писала до рідні в Катеринослав: «Він завзятий дід – лазив і на піраміди, і в піраміди, і де його тільки не носило! Це в шістдесят літ і з ревматизмом…» У подарунок від Лесі про зустріч у Єгипті Яворницький одержав дерев’яну палицю та спільне фото.

Є також версія, що саме Яворницький своїми цікавими розповідями про козацтво надихнув Українку на історичну поему «Бояриня», розказав «Радо Свобода» науковий співробітник Дніпропетровського будинку-музею Яворницького Віктор Єкшов.

«У квітні 1910 року Леся Українка буквально за три дні написала поему «Бояриня». Ця поема присвячена українській історії Козацької доби. І вона єдина така у творчості Лесі Українки. Знаючи, яким натхненником був Дмитро Яворницький, як умів запалити в людині любов до рідної історії, цю версію ми вважаємо вірогідною», – каже Віктор Єкшов.

Новий факт із біографії Лесі

Науковці зазначають: із Дмитром Яворницьким родину Лесі Українки також поєднувала спільна любов до етнографії. Олена Пчілка, Леся та Ольга збирали українські народні узори, зокрема, Ольга Косач-Кривинюк замалювала зразки вишивок Катеринославщини.

Наразі також з’ясувалось, що саме у Катеринославі був надрукований підручник, який Леся Українка написала в 19-річному віці. Цей факт дослідила дніпропетровська письменниця Леся Степовичка.

«Вона писала підручник «Стародавня історія східніх народів». Ольга Кривинюк мешкала у нас, у Катеринославі, працювала патронажною сестрою, і Леся Українка пише сестрі: де б мені видати свій підручник, у Києві чи, може, ти спробуєш у Катеринославі», – розповідає письменниця.

Виставка, присвячена Лесі Українці та її родині, у Дніпропетровську зацікавлює людей різних поколінь, але особливо цікавою вона має стати для молоді, вважає відвідувачка музею пані Лідія. «Вкладають душу і серце, щоб молодь наша знала, щоб пишалась своїми письменниками, бо Лесею Українкою пишається увесь світ», – зазначила відвідувачка.

Експозицію у будинку-музеї Дмитра Яворницького можна буде побачити до кінця вересня.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути