chrome firefox opera safari iexplorer

У Харкові з пам’ятника зник тризуб

12 травня 2011 о 10:23

У Харкові з пам`ятного знаку, встановленого на честь проголошення державного суверенітету України, зник тризуб.

Цю інформацію підтвердили в центрі зв’язків з громадськістю Головного управління МВС України у Харківській області.

Раніше було розповсюджено інформацію про те, що з пам`ятного знаку, присвяченого проголошенню державного суверенітету України, що розташований в саду імені Шевченка, зник металевий тризуб.

За даними МВС, до саду Шевченка негайно виїхала слідчо-оперативна група на чолі з начальником Дзержинського райвідділу міського управління ГУМВС України у Харківській області полковником міліції Віталієм Даниленком.

Правоохоронці опитали усіх продавців кіосків і кафе біля постаменту.

Проведено ретельний огляд місця події та прилеглої території, а також підготовлено запити до міської ради щодо надання до міліції ескізів пам`ятного знаку.

Працівники міліції також з’ясовують, чи не проводились найближчим часом реставраційні роботи цього постаменту.

Пам’ятний знак на честь проголошення державного суверенітету України в саду Шевченка у Харкові був встановлений на початку 90-х років XX століття коштом тодішнього голови харківської організації Народного руху України Володимира Пасічника.

Пам’ятний знак неодноразово піддавався руйнуванню невідомими, й одного разу кам’яна брила була розбита навпіл. У жодному з випадків зловмисники не були затримані.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути