chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві на свята підрили ще один пам'ятник

10 травня 2011 о 08:51

Біля частини музею «Київська фортеця» почали будувати зону гостинності до Євро-2012.

Будівництво йде біля підніжжя військового укріплення «Косий капонір», побудованого в XIX столітті як частина Печерської фортеці.

Роботи почали перед травневими святами. "Забудовники розкопали військовий вал і почали вбивати палі без узгодження з музеєм", — стверджує глава комісії з культури Київради Олександр Бригинець.

Директор музею "Київська фортеця В'ячеслав Кулинич вважає: «Капонір — військова споруда з цегли і каменю, укопана в землю, з товстими стінами, з амбразурами і бійницями. Але стоїть він на валу, без нього ніякого капоніра бути не може! Музей нікому не давав дозволу на знесення!».

У НСК «Олімпійський» заперечують: пам'ятник вони не руйнують.

«Ми від „Капоніра“ відступили 10 метрів і пам'ятник не чіпаємо. Навпаки, ми там обладнаємо спеціальну стежку, по якій туристи зможуть пройти уздовж капоніра і помилуватися ним. Ніяких „військових валів“ там немає, ми проводили нараду з цього приводу з фахівцями, де були й архітектори», — заявив начальник управління перспективного будівництва НСК Дмитро Ковальчук.

«Усі дозволи, включаючи „Укрдержекспертизу“, дозвіл на знесення зелених насаджень, на початок будівництва в нас є», — зауважив він.

У цьому ж упевнений і заступник глави КМДА по Євро—2012 Анатолій Голубченко.

«Ніякої історичної цінності цей вал не становить. Ми розбиралися в цій ситуації. На цьому місці вже кілька разів щось будували», — сказав Голубченко.

"Тут був льодовий стадіон і корти, але вони знаходилися далі. Самі вали ніхто не чіпав! Обійти вал можна було: побудувати трохи далі або вписати «зону гостинності» у ландшафт, побудувати на валу, але не зривати землю", — вважає директор «УкрНДІпроектрестраврація» Олександр Молож.

Це не перший скандал навколо музею «Київська фортеця». Наприкінці грудня 2006 року, під новий рік, на території музею знесли історичний Київський телеграф — як говорили історики, це був перший військовий телеграф Києва. Тоді влада і будівельники стверджували, що знесли лише старі сарайчики і військові склади.

На свята знищили садибу Казанського.

 

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути