chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві представили етнологію Черкаського краю

17 травня 2011 о 15:35

З 12 по 16 травня у Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» відбувалася виставка-презентація доробку науково-дослідної лабораторії «Етнологія Черкаського краю» Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

Унікальні зразки вишитих рушників, сорочок, ляльок-мотанок, виробів з дерева, фотографій, картин та старовинних ікон були зібрані і представлені співробітники лабораторії разом зі студентами факультету української філології, які займаються пошуково-експедиційною роботою у селах історичної Уманщини, у одній із залів столичного музею.

На відкриття виставки завітали поважні гості – представники від міністерства культури, науковці, професори, літератори, поети.

Вітальні слова першого дня звучали від ректора УДПУ імені Павла Тичини, доктора педагогічних наук, професора Наталії Побірченко, директора музею Петра Гончара, вченого у галузі педагогіки, доньки видатного педагога Ольги Сухомлинської, археолога і письменника Юрія Шилова, поета, перекладача, державного і громадського діяча, Героя України Івана Драча, головного редактора часопису «Народознавство», члена Національної спілки письменників України Миколи Дмитренка та письменника-публіциста, професора Віктора Жадька.

Урочиста частина презентації супроводжувалася українською народною піснею, у виконанні чоловічого вокального гурту «Гонта», майстер-класами «Театру Слова», «Студії українського танцю», «Театру народної драми» та демонстрацію фрагменту весняного обряду «А вже весна скресла…».

Поринувши у це обрядодійство на мить здалося, що не відвідувачі музею, а сама зала Музею Івана Гончара пишно вбрана в українську сорочку, заквітчана українським рушником і підперезана народною піснею. А з усіх картин і вишиванок передається фольклорна пам’ять віків нашого народу, адже на кожному із зібраних експонатів зафіксовано історію села, його відомих людей, етнофорів-носіїв.

Представлені фольклорні й етнографічні матеріали постійно поповнюються, з особливою увагою зберігаються і складають цінний доробок, який доповнює культурну й фольклорну минувшину не лише історичної Уманщини, «землі Богдана та Тараса», а й усієї України.

Додала Інна Журавель, випускниця УДПУ 2005 року

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути