chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві відкрилася виставка авторської ляльки

19 травня 2011 о 09:46

Кілька тисяч іграшок під одним дахом. В столичному Українському домі відкрилася міжнародна виставка авторської ляльки.

Іграшкові красуні з'їхалися до Києва з усього світу — Німеччини, Іспанії, Італії, Франції та Росії. Організатори кажуть, це — грандіозна подія для всіх поціновувачів лялькового мистецтва.

“Є старовинні ляльки, тобто з народною тематикою, є безпосередньо колекція ляльок “Барбі” — тобто ляльки абсолютно широкого формату. Людям подобаються різні ляльки. У кожного свій смак, а у нас є ляльки на будь-який смак”, — каже співорганізатор виставки Світлана Лук’янчук.

Самі ж іграшкові автори виставили найкращі свої роботи. Зізнаються, це складне мистецтво, бо поєднує в собі і живопис, і скульптуру, і навіть, режисуру. Аби створити ляльку, над нею можна працювати не один місяць.

“Ми намагаємося створювати красу, яка виражається у ляльках. Це маленький народ – ляльки — який живе своїм світом. І коли ми створюємо ці ляльки, ми спілкуємося, не в такому сенсі, що там, а просто. Вони диктують свій одяг — якщо ляльці не подобається капелюх, вона його ніколи не одягне, доводиться змінювати два рази, три рази”, — розповідає лялькар Петро Пінчук.

“З образами взагалі цікаво. Буває, щось підглянеш, якась картинка в Інтернеті, а буває, ти загадуєш якийсь один образ, але в процесі роботи він у тебе зовсім інший вимальовується. Сама іграшка тобі підказує образ”, — каже лялькарка Тетяна.

Побачити авторські іграшки зібралося чимало народу. Втім, у кожного своя мета.

“Я займаюся на дуже примітивному рівні, в порівнянні з усім цим. Приїхала і повчитися, і подивитися”, — каже Тетяна.

“Я економіст, зараз на пенсії, але з задоволенням ходжу на виставки. І ця виставка просто незрівнянна — Ви подивіться, кожна деталька виліплена, причому так акуратно, так красиво, ці платтячка, ці дітки”, — зазначила Людмила Олександрівна.

Міжнародна виставка авторської ляльки в Києві проводиться вже втретє — щоосені та щовесни. Теперішня працюватиме аж до 22 травня. До речі, на її закриття організатори планують сюрприз — біля входу в Український дім автори створять 20-метрову ляльку «Веселинку».

 

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути