chrome firefox opera safari iexplorer

Україна провалила план із боротьби з корупцією

31 травня 2011 о 10:44

Організація економічного співробітництва та розвитку представила в Києві другий звіт про результати, досягнуті України при проведенні антикорупційної реформи.

Згідно з документом, Україна провалила план із боротьби з корупцією, і тепер це негативно відіб’ється на інвестиційних показниках країни. У Верховній Раді відзначили, що питання боротьби з корупцією знаходиться не в законодавчій, а моральній площині. Про це пише «Коммерсантъ-Украина».

Другий звіт Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) про досягнення України в рамках виконання Стамбульського плану дій по боротьбі з корупцією вчора був представлений в парламентському комітеті з боротьби з організованою злочинністю і корупцією.

Керівники державних органів влади не виявили інтересу до цієї події. Міністерство юстиції, Генпрокуратура, Служба безпеки та МВС обмежилися тим, що чкерували своїх представників, а з 22 членів профільного комітету послухати звіт прийшли всього троє – голова комітету Валерій Бевз (Компартія), Олександр Рябека («БЮТ-Батьківщина») і Григорій Омельченко (позафракційний).

Нагадаємо, ОЕСР створена в 1961 році розвиненими і країнами, що виробляють 2/3 світового ВВП. У неї входять 30 країн, зокрема США, Канада, Мексика, Австралія, Японія, а також країни ЄС. ОЕСР створена для обміну технологіями управління та координації зовнішньої політики. Членом ОЕСР може стати країна з ринковою економікою і демократичними інститутами влади.

Звіт представив директор комісії попередження корупції Республіки Словенія Горан Кліменчіч. За його словами, Україна повністю виконала лише одну з 24 рекомендацій ОЕСР, прийнявши закон «Про відповідальність юридичних осіб за корупційні правопорушення».

«Серед усіх країн Європи, які борються з корупцією, Україна в числі останніх» – Заявив пан Кліменчіч, додавши, що проблема корупції існує скрізь, але в Україні вона найбільш помітна. «Навіть в Узбекистані, Таджикистані і Вірменії ситуація виглядає краще», – продовжив доповідач.

Відповідно до представленого документу, основні недоробки української влади полягають у відсутності окремого державного органу, який би розслідував корупційні діяння, відсутності регулювання у сфері конфлікту інтересів на держслужбі, публічного контролю за витрачанням державних коштів та за сферою фінансування політичних партій.

«Пакет антикорупційних законів чекає на підпис президента. Набрав чинності закон про доступ до публічної інформації. Ніхто не сперечається, що це кроки у правильному напрямку. Але чомусь ніхто не відповідає за розробку стратегії по боротьбі з корупцією», – обурювався Горан Кліменчіч. Пізніше, підбиваючи підсумки, він підкреслив, що такий стан справ негативно позначиться на інвестиційному кліматі України. «Іноземці не хочуть займатися бізнесом у корумпованих країнах», – підсумував пан Кліменчіч.

Слід зазначити, що звіт ОЕСР містить більшість зауважень, висловлених України в кінці минулого тижня в Страсбурзі на засіданні групи держав з протидії корупції Ради Європи (GRECO). Там також був відзначений провал України в плані законодавчого забезпечення боротьби з корупцією та невідповідність європейським стандартам за 13 напрямами. Україна стала першою державою-учасником європейської антикорупційної ініціативи, якій експерти знизили ступінь виконання рекомендацій GRECO за трьома пунктами. Ці рекомендації передбачали незалежність органів прокуратури від політичного впливу, визнання корупції кримінальним злочином і введення відповідальності юридичних осіб за корупційні порушення.

Після виступу Горана Кліменчіча глава парламентського комітету з боротьби з оргзлочинністю і корупцією Валерій Бевз запропонував присутнім задати запитання доповідачу, проте ніхто не став цього робити.

«Україна провалила план із боротьби з корупцією, але, можливо, ми повинні пройти цей шлях самостійно, – туманно заявив Григорій Омельченко.– Питання боротьби з корупцією знаходиться не в законодавчій, а в моральній площині». Валерій Бевз, який супроводжував виступ Григорія Омельченка схвальними кивками, взяв слово останнім.

«Не скажу, що нам було приємно слухати все, що ви нам сказали, але я вважаю, що оцінки європейських експертів адекватні», – сказав пан Бевз Горану Кліменчічу. За словами глави комітету, зараз в Україні 26 структур ведуть боротьбу з «нечистими на руку чиновниками». «Замість них повинен функціонувати єдиний державний орган. У 90-х роках така структура була створена президентом Леонідом Кучмою. Я, будучи генералом і начальником УВС, з черевиків вискакував від страху: не дай бог було виступати на Банковій з звітом», – згадував голова комітету.

Після засідання пан Бевз пообіцяв журналістам довести звіт до відома народних депутатів на засіданні Верховної Ради.

Джерело: ZIK
Розділи: Громадянська Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути