chrome firefox opera safari iexplorer

Український павільйон на Каннському кіноринку відвідало втричі більше людей, ніж минулого року

27 травня 2011 о 19:11

Заходи Українського національного павільйону на Каннському кіноринку пройшли з великим успіхом і позначені низкою важливих досягнень. Найбільшим приводом для радості є «Золота пальмова гілка», яку виборола для України режисер Марина Врода та її короткометражний фільм «Крос». Для України це вже друга перемога на цьому престижному європейському кінофорумі – нагадаємо, у 2005 році «Золоту пальмову гілку» отримала короткометражка Ігоря Стрембицького «Подорожнi». Робота Марини Вроди була визнана найкращою серед дев’яти короткометражних фільмів, відібраних до конкурсної програми Каннського кінофестивалю.

27 травня 2011 року в залі «Синематека» культурного центру кінотеатру «Київ» відбулася прес-конференція на тему «Українське кіно підкорює світ: переможний «Крос» у Канни», учасники якої підвели підсумки роботи представництва України в Каннах.

У заході взяли участь голова Державного агентства з питань кінематографії Катерина Копилова, директор Української кінофундації Андрій Халпахчі, заступник Голови правління Українського Інноваційного Банку Світлана Корчинська, продюсери Володимир Хорунжий та Максим Онопрієнко, директор Французького культурного центру в Україні Франкі Бландо. На скайп-зв’язку з журналістами спілкувалася режисер, володар «Золотої пальмової гілки» 64-го Каннського кінофестивалю Марина Врода.

Директор Української кінофундації Андрій Халпахчі наголосив, що робота на такому великому фестивалі, як Каннський, не обмежується конкурсом. Широка діяльність розгортається на кіноринку. «Каннський кіноринок – це місце переговорів, – підкреслив пан Халпахчі. – Місце пошуку партнерів, можливостей співпраці, відбору фільмів на кінофестивалі».

Цього року вже вчетверте на Каннському кіноринку відкрив свої двері Національний павільйон України. Павільйон працював з 11 по 22 травня. Його представляли Державне агентство з питань кінематографії разом з Українською кінофундацією за підтримки Українського Інноваційного Банку.

Цього року діяльність павільйону виходить далеко за рамки суто представницької функції. Український павільйон став місцем зустрічей вітчизняних та європейських кінопрофесіоналів, майданчиком для презентацій вже «готових» стрічок і майбутніх шедеврів, які знаходяться на стадії виробництва, а також перспективних ідей, які можуть зацікавити європейських гуру від кіно. Під одним дахом працювали представники дистриб’юторських та продакшн-компаній, режисери, продюсери. Серед них – кіноконцерн «Інтерфільм», кіно-дистриб’юторська компанія «B&H», продюсерська і дистриб’юторська компанія «Артхаус Трафік».

«Четвертий рік роботи українського павільйону в Каннах засвідчив зростання інтересу до українського кіно з боку представників світової кіноіндустрії, – сказав Андрій Халпахчі. – Кількість відвідувачів павільйону України, у порівнянні з минулим роком, зросла приблизно у три рази. До нас завітали дистриб’ютори, баєри, продюсери, а також фестивальні представники з Німеччини, Італії, Іспанії, Англії, Португалії, Польщі, Росії та інших країн».

Учасники прес-конференції докладніше розповіли про заходи, які відбулися в рамках роботи павільйону.

Так, Катерина Копилова зупинилася на підписанні Міждержавної угоди між Урядами України та Французької Республіки про спільне виробництво фільмів. Подія відбулася 14 травня, Угоду підписали Міністри культури України і Франції Михайло Кулиняк та Фредерик Міттеран. Мета Угоди – поновлення і посилення взаємовідносин у сфері кіновиробництва між Україною та Францією, примноження спільного спадку у фільмовиробництві.

Андрій Халпахчі розповів про презентації, які відбулися в рамках роботи павільйону. 16 травня було презентовано проекти, об’єднані під назвою «Нове українське кіно». Стрічка «Дім з баштою» Єви Нейман – трагічна історія 8-річного хлопчика, яка сталася взимку 1944 року. Цей повнометражний ігровий фільм, знятий у чорно-білому форматі, буде завершено у 2011 році. Продюсер Володимир Філіппов представив фільм Михайла Іллєнка «Тойхтопройшовкрізьвогонь». В його основі – реальна історія українця, який був радянським льотчиком-героєм, згодом – в’язнем ГУЛАГу, а згодом – вождем індіанського племені. Альманах «Богині» Антона Комяхова – це 11 коротких історій про сучасну жінку, які мають одну мету – розкрити Жінку-Богиню. Короткометражний фільм «Щоденник мого я» Олександра Анпілогова увійшов до програми Каннського кінофестивалю в Short Corner. Також були представлені «По вірі вашій буде вам!» Микити Ратнікова, «Поза грою» Наталі Клименко, «У кожного свій Чехов» Максима Фірсенка тощо. Кінотвори презентували їх продюсери, режисери та актори.

16 травня з великим успіхом пройшла презентація Одеського міжнародного кінофестивалю. Павільйон ледь вмістив усіх гостей – презентацію відвідали понад 200 чоловік. Серед них – представники найбільших європейських кінофорумів и кіноінституцій, зокрема фестивалів у Софії, Варшаві, Берліні, Ґетеборзі, Москві, Санкт-Петербурзі; топ-менеджери German Films, UNIFRANCE, British Council; генеральний секретар міжнародної федерації кінопреси ФІПРЕССІ Клаус Едер (до речі, він увійде до складу журі цьогорічного ОМКФ). Також у рамках Каннського кіноринку пройшли презентації проектів з нової програми ОМКФ «Українська лабораторія», а саме – кіноальманаху «Мудаки. Арабески» і кінопроекту, який наразі знаходиться у розробці, – «Україно, goodbye!».

17 травня – день Сергія Параджанова на Каннському міжнародному кіноринку. В рамках цієї події минулорічний володар «Золотої пальмової гілки», близький друг Параджанова Серж Аведікян разом із українським режисером Оленою Фетісовою презентували в Каннах проект художнього фільму «Параджанов». Його консультантом виступить Роман Балаян. Ця картина (Серж Аведікян зіграє в ній головну роль та буде співрежисером) присвячена 90-річчю митця, яке відзначатиметься в 2014 році. Орієнтовний початок зйомок – вересень 2011 року, Грузія. Далі знімальна група переїде до України, потім до Вірменії, а закінчити знімальний період планується навесні 2012 року у Роттердамі (Нідерланди). Прем’єра картини має відбутися на Каннському кінофестивалі 2013 року. В Українському павільйоні в цей день демонстрували «Тіні забутих предків», документальні картини Романа Балаяна «Ніч в музеї» та Романа Ширмана «Небезпечно вільна людина», а також ексклюзивні документальні кадри Параджанова, зроблені Сержем Аведікяном.

17 і 18 травня на Каннському кіноринку презентовано два українські проекти – кіноальманах «Закохані в Київ» і стрічку «ROCK’N'BALL» режисера Дмитра Приходька.

Володимир Хорунжий, продюсер альманаху «Закохані в Київ», розповів, що усі новели, які наразі складають цей кінотвір, потрапили у програму Short Corner. «Це означає стопроцентну оцінку нашої роботи», – каже продюсер. Невдовзі її можуть побачити глядачі багатьох країн світу – за словами Володимира Хорунжого, вже сьогодні його творці отримали понад 30 запрошень від кінофестивалів; альманах привернув увагу великої кількості баєрів і дистриб’юторів, які зробили цікаві і приємні пропозиції. «Ми плануємо зробити прем’єру «Закоханих в Київ» у вересні-жовтні цього року, але наш фільм уже «побачив світ» завдяки Short Corner та Українському павільйону», – радіє Володимир Хорунжий.

Продюсер особливо підкреслив, що «Закохані в Київ» – стовідсотково український продукт. «Цим фільмом ми також показали, що в Україні можна робити кіно від початку і до кінця, – сказав він. – Саме оригінальна кінопродукція представлятиме Україну на міжнародних кінофестивалях, тому ми маємо допомагати молодим українським митцям. Наш фільм – це приклад того, як український кінематограф має розвиватися в майбутньому».

За словами Максима Онопрієнка, продюсера фільму «ROCK’N'BALL», його дітище в Каннах чекав не менший успіх. «Ми презентували в Каннах єдину ігрову повнометражну українську стрічку, – сказав він. – І одразу ж отримали 47 запрошень на селекцію міжнародних кінофестивалів і 6 дистриб’юторських пропозицій». Таким вдалим виявився дебют у повному метрі молодого режисера Дмитра Приходька.

«Молоді таланти в Україні мають велике майбутнє, – зазначила Світлана Корчинська. – А ми, у свою чергу, з великою приємність будемо допомагати вам і приймати участь в усіх ваших проектах».

«Такий великий успіх і таке зацікавлення українським кіно наочно демонструє, що Україна поступово входить у світову кіноіндустрію», – резюмував Андрій Халпахчі.

Виконавчий директор Української кінофундації Олександра Миколишин представила присутнім фотоколаж, що ілюстрував події, які відбулися в Національному павільйоні України на Каннському кіноринку.

Після цього за допомогою скайп-зв’язку з учасниками прес-конференції поспілкувалася володарка «Золотої пальмової гілки» Марина Врода. Вона повідомила, що найближчим часом планує організувати прес-конференцію і розповісти про свою перемогу і враження від Каннського фестивалю. Режисер побажала молодим митцям отримувати задоволення від того, що вони роблять, успіхів і натхнення.

Додала Катерина Зоркіна

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути