chrome firefox opera safari iexplorer

Україну виключили зі списку країн з вільною пресою

03 травня 2011 о 08:46

Лише одна людина з шести у світі живе в країні з вільними і незалежними засобами масової інформації. Це найгірший показник за останні 10 років. Такий висновок у своєму щорічному звіті зробила американська неурядова організація Freedom House («Дім Свободи»), яка стежить за розвитком демократії й свободи преси у світі, повідомляє «Радіо Свобода».

Щодо України, то аналітики констатують «значне зменшення свободи преси», у зв’язку з чим Україна перестала належати до категорії країн із вільною пресою.

Україна разом із Єгиптом, Угорщиною, Мексикою та Туреччиною потрапила до списку країн, в яких організація «Freedom House» зафіксувала «значне падіння свободи преси». У звіті мовиться, що в Україні, де упродовж тривалого часу були найкращі показники у регіоні, після приходу до влади Президента Віктора Януковича у 2010 році стало помітним згортання свободи преси. Серед іншого, були позбавлені частот ключові теле- і радіостанції, збільшилося переслідування журналістів, зросла самоцензура.

Україна опинилася в категорії країн, де преса є «частково вільною». Таких країн у світі 65, із її європейських сусідів до цієї категорії належать Сербія, Чорногорія, Хорватія, Румунія, Боснія-Герцеговина, Македонія, Косово та Молдова.

Публікуючи свій звіт напередодні Дня свободи преси, організація «Freedom House» називає серед найбільш репресивних країн Білорусь, Туркменистан, Узбекистан, Іран, Бірму та Північну Корею. У цих країнах, за словами дослідників, «незалежні засоби масової інформації практично не існують, не мають можливості для роботи, преса є офіційним органом режиму, доступ громадян до інформації є жорстоко обмежений, а інакомислення карається ув’язненням, тортурами та іншими формами репресій».

До категорії «невільних» належать Росія, Казахстан, Вірменія, Пакистан, Таджикистан та Афганістан. Загалом таких країн у списку «Freedom House» виявилося 65.

Лише 68 зі 196 країн були оцінені як «вільні» за ставленням до преси.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути