chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні все більших обертів набуває нелегальне працевлаштування

06 травня 2011 о 10:41

Лише впродовж першого кварталу цього року у Львові порушено десяток кримінальних справ проти роботодавців, які відмовляються офіційно працевлаштувати працівника з оформленням всіх необхідних документів.

Найчастіше у такий спосіб порушують закон підприємці у сфері громадського харчування, на автомийках, перукарнях та у мережах дрібного продажу. Практично у кожному закладі, які перевіряли комісії райдержадміністрацій міста, по дві особи працюють без офіційного оформлення. Утім, Львів це лише одиничний приклад, адже ця проблема є актуальною для всієї України, зауважив у коментарі Deutsche Welle голова Центру громадської адвокатури Леонід Тарасенко.

Враховуючи складну економічну ситуацію люди не замислюються над договірними відносинами, а роботодавці зловживають цим, каже юрист. Але найбільша проблема у тому, що люди це роблять добровільно, додав Тарасенко.

Якщо немає жодного документу, навіть цивільного-правового договору, то відстояти свої права у суді буде нереально, запевнив голова Центру. Зрештою, цю проблему створила сама держава, пояснює експерт, бо у такий спосіб підприємці намагаються уникнути непомірно високих податкових відрахувань.

«Відрахування до пенсійного фонду і податкові збори на зарплату є одними з найвищих у Європі. Це приблизно 35 % від всієї зарплати», – каже Тарасенко.

Нерідко люди стають жертвами шахрайства, коли відпрацювавши випробувальний термін не отримали зарплати. Хоча законом передбачено плату у час випробувального терміну. У цих ситуаціях найбільш вразливою є студентська молодь, каже юрист. І додає, що як показує практика, українці є необізнаними зі своїми правами не залежно від віку.

 

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути