chrome firefox opera safari iexplorer

Через 30 років урагани і повені в Україні стануть нормою

17 червня 2011 о 11:18

Метеорологи прогнозують, що вже у найближчі 50 років середньорічна температура в Україні підвищиться на 2-3 градуси. І помірний клімат може перетворитися на вологий і спекотний середземноморський.

Руйнівні наслідки глобального потепління в Україні можна передбачити вже зараз. Як розповіли у Центральній геофізичній лабораторії, на Закарпатті можуть почастішати випадки паводків, у Криму та в передгір'ї Карпат варто очікувати сходження селів. Південну Україна заливатимуть дощі, а на сході вітер ламатиме дерева й трощитиме будинки.

«Чим тепліше стає у світі, тим частіші та екстремальніші різноманітні природні катастрофи», — розповіла начальник відділу кліматології лабораторії геофізики Ольга Похолюк «Комсомольській правді в Україні».

Сьогоднішню велику кількість природних катаклізмів у країні фахівці також пов'язують з глобальним потеплінням. Ось уже місяць українці обговорюють погодні аномалії – гігантський град у Сімферополі та Керчі, смерч у Запоріжжі – причому такі явища повторюються уже частіше.

«Ще 10 років тому стихійні лиха відбувалися значно рідше. Вчені давно визнали, що між частотою катаклізмів і глобальним потеплінням є зв'язок. Далі подібних явищ буде ще більше. А їхня інтенсивність – серйознішою», — впевнена Ольга Похолюк.

Безумовно, це відіб'ється і на здоров'ї середньостатистичного українця. Найбільше від кліматичних змін постраждають гіпертоніки, адже в Україні почастішає поява потужних антициклонів, розповіли кліматологи.

За кліматичними умовами Київ стане майже як Крим, а в Криму можна буде спокійно вирощувати банани, як в Африці. Позитивні наслідки принесе потепління і енергетикам. Цілком імовірно, що вже років через 30 можна буде на 2-3 тижні скоротити опалювальний сезон.

 

Джерело: ТСН
Розділи: Довкілля Здорова

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути