chrome firefox opera safari iexplorer

Дніпро відзначатиме «день народження» в Гомелі

28 червня 2011 о 09:16

Міжнародний день найбільшої ріки України — Дніпра — відзначатиметься цього року в білоруському місті Гомель 9-10 липня. Це свято проводиться з 1995 року на території трьох країн  - України, Росії й Білорусі.

Це й не дивно, адже не лише для нашої держави Дніпро є надважливою водною артерією. Площі територій РФ і Білорусі, які перетинає Дніпро, становлять відповідно 19% і 23% площі його басейну.

Значення цієї ріки, яка є третьою в Європі за величиною після Дунаю й Волги, для України важко переоцінити. Водні ресурси басейну Дніпра становлять близько 80% водних ресурсів держави. В цілому ж, він забезпечує водою 30 млн. людей в Україні, 50 великих міст і промислових центрів, близько 10 тис. підприємств, 53 зрошувальні системи, понад 1 тис. комунальних господарств, і 4 атомні електростанції.

Свято Дня Дніпра носить не лише екологічний характер, але й, передусім, просвітницький. Цього року заплановано цілу низку культурних заходів: проведення наукових зібрань і виставок, присвячених Дніпру, видання книг, показове зариблення та очистка русла Дніпра, а також святкування Дня Дніпра в Гомелі, повідомив керівник проекту ПРООН- ГЕФ екологічного оздоровлення басейну Дніпра Дмитро Рущак.

В Україні ж святкування Дня Дніпра відбуватиметься в кілька етапів. До організації цих заходів долучилися як представники Мінприроди, так і громадські організації та благодійні фонди. Зокрема, один з таких фондів «Дніпро» планує провести в Києві вітрильну регату, яка стартуватиме з річкового вокзалу столиці.

Окрім того, на честь «дня народження» найбільшої ріки України відбудеться конкурс дитячих творчих робіт, святковий концерт на Контрактовій площі та навіть конкурс краси «Дніпровська Русалонька».

А 30 червня в Київському музеї води відбудеться круглий стіл, присвячений проблемам дніпровського басейну. На основі пропозицій спеціалістів планується створити соціальну програму для вирішення екологічних проблем басейну Дніпра.

За словами представника Державного агентства водних ресурсів України Ольги Лисюк, святкування Дня Дніпра має на меті привернути увагу суспільства до водних ресурсів держави в цілому й використання дніпровської води, зокрема. При цьому вона звернула увагу на необхідність збільшення штрафів за самовільне використання води Дніпра та її забруднення.

«Зараз мінімальний штраф за такі порушення становить всього 51 грн. Тому ми пропонуємо внести зміни до Адміністративного кодексу, значно збільшивши цю суму», — пояснила чиновниця.

У свою чергу, начальник відділу річкових та морських басейнів Управління водних екосистем та ресурсів Мінприроди Олександр Бонь зауважив, що лише підвищенням штрафів проблему забруднення вод Дніпра не вирішити.

«Можна скільки завгодно підвищувати штрафи, проте основна проблема полягає в низькій екологічній свідомості наших громадян. Тому нашим завданням і, зокрема, міністерства навколишнього природного середовища має бути системна просвітницька робота, а святкування Дня Дніпра якраз і є таким заходом», — зазначив О.Бонь.

Він також повідомив, що зараз Мінприроди готує проект державної програми розвитку водного господарства, яка має бути розглянута в Кабміні вже всередині серпня.

Майя Заховайко, «Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути