chrome firefox opera safari iexplorer

Екологи проти «в’язниці» для дельфінів у Київському зоопарку

21 червня 2011 о 15:37

Учасники кампанії проти комерційного використання дельфінів виступили проти зведення на території Київського зоопарку чергової в’язниці для китоподібних.

На офіційному веб-порталі Київської міської адміністрації повідомляється, що «найближчим часом у Київському зоологічному парку можуть розпочати будівництво надсучасного океанаріуму». Таке рішення було ухвалене 10 червня на засіданні постійно діючої конкурсної комісії із залучення інвесторів.

За словами голови комісії, заступника голови КМДА Руслана Крамаренка, планується будівництво комплексу для утримання дельфінів і рідкісних морських тварин. Збудувати його планують на території незавершеного павільйону для людиноподібних мавп. Частину залучених коштів збираються пустити на реконструкцію вже існуючого павільйону для людиноподібних приматів.

Водночас у громадських організацій викликає занепокоєння подібна ініціатива.

«Справді, існує нагальна необхідність у побудові нового приміщення для приматів у Київському зоопарку. Незадовільне становище людиноподібних викликає значну занепокоєність громадських організацій. Однак неприпустимо покращувати умови утримання одних тварин за рахунок комерційної експлуатації інших, оскільки це – порушення чинного законодавства. Усі три види дельфінів, які мешкають у Чорному морі, занесені до Червоної книги України. Ми закликаємо КМДА припинити ці проекти та залучати інвесторів суто для будівництва приміщення для приматів», — наголошує представник Спілки вільних журналістів «Природа над усе» Олег Андрос.

У свою чергу активістка Національного екологічного центру України Катерина Полянська нагадала, що вже третій рік триває громадська кампанія, метою якої є закриття усіх комерційних дельфінаріїв в Україні і відновлення законності у галузі утримання морських китоподібних.

«У Києві з 2009 р. незаконно функціонує дельфінарій «Немо», який неодноразово опечатувався держекоінспекцією, не має рішення Київради про землевідведення та незаконно підключений до міської інфраструктури. Між тим, лобісти бізнесу на дельфінах пропонують побудувати у столиці вже другий дельфінарій. До того ж, на території Київського зоопарку, який є передусім науковою установою та місцем для збереження цінних видів, а не комерційно-розважальним комплексом, якими є приватні дельфінарії. КМДА повинна докласти зусиль, щоб Київський зоопарк повернувся до Європейської асоціації зоопарків та акваріумів (ЄАЗА) після років занепаду та фінансових скандалів, а не паплюжити обличчя зоопарку побудовою дельфінарію», — вважає К.Полянська.

У зв’язку з цим СВЖ «Природа над усе» та НЕЦУ надіслали звернення до КМДА з вимогою направити зусилля на пошук інвесторів для будівництва нового приміщення для приматів за сучасними євростандартами, які не пов’язані з комерційною експлуатацією морських китоподібних.

Довідка

Дельфіни занесені до Червоної книги України, Міжнародної Червоної Книги (IUCN), знаходяться під захистом Бернської та Боннської конвенцій, угоди ACCOBAMS. Дельфінарії не можуть забезпечити умови, що відповідають природним потребам дельфінів. Для таких розумних та активних тварин басейн 20 метрів в діаметрі та 4,5 метри глибиною не може замінити море.

Кампанія проти комерційних дельфінаріїв в Україні триває з 2009 р. За цей час Мінприроди, всупереч обіцянкам, все ще не ухвалило правила утримання морських китоподібних у неволі.

На початку 2011 р. закінчився строк мораторію на вилучення усіх видів дельфінів з природного середовища, що діяв з 2008 р. під тиском громадськості.

Майя Заховайко, «Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути