chrome firefox opera safari iexplorer

Київські каштани гинуть через загазованість і міль

29 червня 2011 о 11:11

Літо тільки почалося, а київські каштани вже сохнуть — чимало з них стоять з бурими листям.

У «Київзеленбуді» кажуть, що дерева страждають від високої температури повітря, загазованості навколишнього середовища, а також застосування взимку реагентів, які скупчуються навколо стовбура дерева, тим самим підвищуючи кислотність грунту, пише «Комсомольська правда».

Є ще одна проблема, яка особливо проявилася в останні роки, — каштанова міль. Комаха виїдає пластину листя, від чого те осипається вже в середині літа.

За словами провідного інженера декоративних культур «Київзеленбуду» Олександра Мілейка, щоб не загинути, дерева змушені повторно викидати листя. У результаті рослини хворіють і через кілька років гинуть.

Щоб урятувати дерева, столичні комунальні служби вирішили застосувати новітній стимулятор «Сезам», розроблений вітчизняними фахівцями.

«Препарат стимулює розвиток мікроорганізмів у грунті, через що коренева система набагато краще розвивається. До того ж стимулятор нешкідливий для людини», — розповів Мілейко.

Використовують «Сезам» двома способами: обробляють листя і вводять в грунт.

За словами Мілейка, зараз вже обробили декілька сотень дерев, в основному в Голосіївському районі. Результати позитивні. Якщо препарат пройде всі тести, його масово закуплять вже до початку осені.

Ще один спосіб перешкодити знищенню каштанів — замінити їх на більш стійкі види. Найкраще для цього підходить каштан з червоним цвітінням.

Він більш витривалий, ніж класичний «білий».

Комунальники уже восени планують на кількох вулицях замінити дерева.

 

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути