chrome firefox opera safari iexplorer

На Буковині видали бібліографічний покажчик «Іван Миколайчук»

07 червня 2011 о 13:52

До 70-річчя від дня народження українського кіноактора, режисера і сценариста Івана Миколайчука на Буковині випустили друком бібліографічний покажчик «Іван Миколайчук». Хронологічні рамки покажчика – 1964—2011 роки. Видання містить понад 900 бібліографічних записів.

Довідник інформує про акторські та режисерські роботи митця, його сценарії, матеріали про життєвий і творчий шлях Івана Миколайчука, повідомили у прес-службі Чернівецької облдержадміністрації.

При підготовці покажчика використані довідкові та бібліографічні видання, художня та галузева література з кіномистецтва, періодичні видання. Книга містить фотоілюстрації життєвого і творчого шляху Івана Миколайчука.

Автором та упорядником видання є Алла Лупан. Вступні статті до покажчика підготували відомий вітчизняний кінокритик, кінознавець Лариса Брюховецька та Тадей Сулятицький – екс-директор Чернівецького обласного музично-драматичного театру імені Ольги Кобилянської, у якому розпочинав свій творчий шлях Іван Миколайчук.

Нагадаємо, що до ювілею митця відкриють туристичний маршрут «Шляхами Івана Миколайчука» на Буковині, випустять збірку фільмів за участю актора, відкриють сайт про актора та проведуть фестиваль «На фестони до Івана» тощо.

За довідкою Вікіпедії, Іван Миколайчук (15.06.1941, с.Чортория, Кіцманський район, Чернівецька область — † 03.08.1987, Київ) — український актор, режисер, сценарист. Працював в кіно у 1960-80-ті роки, був одним із найяскравіших символів національного кіномистецтва. Саме з його іменем пов’язано розквіт явища, яке дістало назву Українського поетичного кіно.

Заслужений артист УРСР (1968), лауреат республіканської премії імені М.Островського (1967). Кавалер орденів Трудового Червоного Прапора (1971), Дружби народів (1981). Лауреат Державної премії України імені Т.Г.Шевченка (1988, посмертно). У доробку Івана Миколайчука 34 ролі в кіно, 9 сценаріїв та 2 режисерські роботи. Найвідоміші картини за участі актора – «Тіні забутих предків», «Білий птах з чорною ознакою», «Вавілон XX», «Пропала грамота», «Захар Беркут» тощо.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути