chrome firefox opera safari iexplorer

На Закарпатті сторічну вузькоколійку пустили на металобрухт. ФОТО

03 червня 2011 о 16:14

В Іршавському районі Закарпаття розбирають вузькоколійку 1908 року. 15-кілометровий відрізок між селами Приборжавське та Кушниця демонтують працівники луганської приватної фірми.

«Першого червня мені подзвонили жителі села й розповіли, що якісь люди демонтують колію, — розповів Gazeta.ua сільський голова села Довге Іршавського району Михайло Шкелебей. – Коли під'їхав на місце, побачив працівників, які розбирали рейки й шпали. Усе порозкидали, зробили гармидер. Почав з'ясовувати. А вони вийняли документи. Пояснили, що у травні в Києві відбувся аукціон, на якому вони викупили 15-кілометровий відрізок залізниці за 400 тисяч гривень».

Сьогодні до села приїхали керівники району. Люди намагаються завадити працівникам з Луганщини забрати колію.
«Про аукціон ми нічого не знали, — сказав голова Іршавської районної ради Станіслав Сухан. – Будемо щось робити, щоб колію не вивезли з села».

Боржавська господарська залізниця введена в експлуатацію 24 грудня 1908 року. Збудована на кошти громад – акціонерів товариства та підтримана фінансово урядом Угорщини. Пережила війну, колективізацію, кризу 1994-96 років.

З 1994 року до Довгого потяг не їздить. Виконує тільки маршрут «Іршава-Хмільник». Вузькоколійка в останні роки виконує роль туристичного об'єкту.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути