chrome firefox opera safari iexplorer

Національний музей Голодомору затоплює

28 червня 2011 о 12:48

Національний музей Голодомору затоплює. Вода стікає в головний зал із експозицією. Під загрозою — дороге сучасне обладнання та експонати. Співробітники меморіалу із директором на чолі узялися за відра — воду намагаються вичерпати самотужки. Столична мерія умила руки. Поки вихідні — допомогти музею не вийде, — пояснили чиновники.

Аквапарком залу пам’яті називають її працівники. Усіх їх вранці екстрено викликали на роботу. Утім замість того, щоби проводити екскурсії, вони боронять музей від стихії.

Від дев’ятої ранку кожні п’ятнадцять хвилин відра стають повними. Виливати з них дощову воду музейники ледь устигають.

У Київміськадміністрації, на балансі якої перебуває  комплекс, через вихідні на потоп в музеї не відреагували. Зранку подивитися на результат зливи приїхали будівельники меморіалу. Сказали, вони до цього не причетні. Мовляв — те, що вода потрапляє всередину — прорахунок проектувальників.

Раритери двадцятого століття через опади зі стелі можуть пошкодитися, хвилюються працівники музею. Від руйнації целофан не врятує. Іншого приміщення для тимчасового зберігання експонатів — немає.

Стелі експозиційної зали поступово вкривають вологі плями. Допоки наслідки потопу не ліквідують — музей Голодомору буде зачинений. Відвідувачі і не підозрюють чому.

У музеї вже залило п’ять проекторів. Кожен із них коштує до шістдесяти тисяч гривень. Повністю підрахувати збитки музейники не беруться. Адже синоптики прогнозують у столиці зливи протягом найближчих двох днів.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути