chrome firefox opera safari iexplorer

Перший фестиваль косарів влаштували на Закарпатті

15 червня 2011 о 17:09

Перший фестиваль косарів влаштували у закарпатському селі Велятині. Позмагатися у вправності цього давнього ремесла зібралися 17-ро учасників. Серед них як досвідчені господарі, так і юні косарі.

Вправних косарів у Велятині, як і в будь-якому селі, поважають. Від їхньої складної роботи залежить добробут кожної сільської родини. Запасти на зиму сіно для худоби треба швидко, адже сухих і безхмарних днів у горах не так багато. Тому поруч із чоловіками до справи стають й жінки -  у полі. Але не на фестивалі косарів.

Ольга Половка, мешканка с. Велятин: «Ну в положенні обумовлено, що жінки приймають участь на загальних засадах, але чоловіки кажуть, що жінці позорно косити».

Якість, швидкість та ширина скошеної ділянки — за такими критеріями визначали кращого з місцевих косарів. І вимоги ці були однаковими для всіх — від наймолодшого 16-ти річного до найстаршого вісімдесятирічного учасника.

Іван Дівенець, організатор змагань косарів: «Якість оцінюють старожили щоб, як кажуть у нас, щоб кінь не зміг напастися, от так повинно бути».

Переможець фестивалю Василь Феєр — свого  нехитрого рецепту успіху не приховує.

Василь Феєр, переможець змагань: «Треба косити змалку, от я кошу з 10-ти років, кажде літо треба дуже багато косити, треба хотіти косити, це дуже старе ремесло, яке забувається, на жаль».

Закарпатські косарі — жодних механічних пристроїв у своїй роботі не визнають. Тим паче, що у гірській місцині косаркою працювати —  незручно.

 

Джерело: 5 канал
Розділи: Культурна Традиції

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути