chrome firefox opera safari iexplorer

Під КМДА мітингували проти відкриття російськомовних класів

01 червня 2011 о 19:36

У День захисту дітей біля Київської мерії мітингували проти відкриття російськомовних класів у школах столиці. Учасники акції переконані — в бюджеті грошей на такі інновації немає. Відтак — просили на вулиці милостиню на відкриття таких класів, а учні самі переписували підручники з української на російську.

Мітингувальники вимагали громадського обговорення доцільності таких інновацій. Тим часом у міністерстві освіти заявили — усе залежатиме від  бажання батьків та столичного управління освіти.

Під КМДА Михайло збирає гроші. Не густо.

Михайло: «Три гривні, 15 копійок».

Збирають на освітянські нововведення. Почули - у Києві хочуть збільшити кількість російськомовних класів у школах. Мітингувальники диву даються — де грошей на це брати? У бюджеті ж не передбачено.

Михайло: «Доведеться ділити ті кошти, що зараз є, ще й додатково відривати від нинішніх  школярів і батьків тепер на російськомовні класи, на забезпечення підручників, на навантаження».

Про можливе навантаження для вчителів Сергій може розповісти не з чуток. Викладач інформатики просто неба зі словником перекладає план-конспект уроку.

Сергій: «Якщо з'являється російськомовний клас — кількість документації подвоюється і зарплата вчителя від цього не збільшується».

А це — умовний урок фізкультури. М'яча одинадцятикласники самі зробили. Школярам, кажуть, вони нині потрібніші, аніж перекладені підручники.

Ярина Чорногуз: «Ми потребуєм м'ячів, а не російських підручників».

У Міносвіти від імовірних нововведень відхрестились.  Переадресували до столичного управління освіти. Мовляв, усе вирішують вони та... батьки. Схочуть — будуть російськомовні класи, і не тільки.

Дмитро Табачник, міністр освіти і науки, молоді та спорту: «В будь-який клас, якщо батьки бажають, вони можуть подати заяву в школу і відкрити клас з угорською мовою, румунською і російською. Це норма закону».

Та організатори акції переконані: йдеться насамперед про класи російськомовні. А як батьки не схочуть таких у школі мати — на них можуть натиснути.

Олена, співорганізатор акції: «Шановні батьки, на вас будуть тиснути, готуйтеся. Вони будуть просити написати заяву, там, шановна, Оля, Петро, ваші діти теж російськомвні, напишіть заяву, шо вам вартує».

А щоби нововведення не ухвалили тишком-нишком, люди забажали громадського обговорення — чи потрібні російськомовні класи. Понесли у мерію таку ініціативу. Написали і у столичне управління освіти,

 

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути