chrome firefox opera safari iexplorer

Понад тисячу шкіл закрили в Україні за 5 років

14 червня 2011 о 09:03

Впродовж останніх п'яти років реорганізовано, призупинено діяльність або ліквідовано 1,2 тис. загальноосвітніх навчальних закладів, повідомили у Генпрокуратурі.

Скорочення загальноосвітньої мережі пов'язано, передусім, із зміною демографічної ситуації, відзначили в ГПУ.

При цьому відзначається, що деякі рішення про закриття шкіл були прийняті із порушенням вимог законів, зокрема, без згоди територіальної громади, не уповноваженими особами тощо.

«Всього за результатами даної перевірки прокурорами порушено 3 кримінальні справи, принесено 61 протест, внесено 43 приписи та подання, притягнуто до відповідальності 13 службових осіб». – сказано у повідомленні.

«Так, начальником відділу освіти Кривоозерської районної державної адміністрації Миколаївської області призупинено діяльність Червонорацької загальноосвітньої школи 1 ступеня за відсутності учнів. Прокурором району зазначений наказ 25.05.2011 опротестовано. Аналогічні порушення виявили прокурори Донецької, Миколаївської, Одеської, Хмельницької, Чернівецької областей та м. Севастополя», — відзначили в ГПУ.

У Генпрокуратурі зазначають, що не вживаються заходи до збереження майна закритих установ, зокрема у Дніпропетровській, Львівській та Чернівецькій областях.

Також зафіксовані випадок передання у власність комерційній структурі будівлі вечірньої школи у Києві. Триває досудове слідство.

А у Волинській, Кіровоградській, Луганській, Одеській та Чернігівській областях виявлені порушення прав учнів на небезпечні і нешкідливі умови навчання, на безоплатне підвезення до місця навчання дітей, які проживають у сільських та віддалених місцевостях.

Нагадаємо, що процес закриття шкіл найбільшого розголосу набув на Донеччині. Цей процес викликав активний спротив місцевого населення, яке від акцій протесту і обіцянок самоспалення перейшли до позовів у прокуратуру.

Однак, прокурорський протест не стримав місцеву владу у бажанні закрити загальноосвітню школу N 27 у Торезі. Меблі та інвентар зі школи вивозили прямо під час іспитів.

Крім того, викладачів навчального закладу та батьків учнів школи № 111 в Донецьку викликають до правоохоронних органів, натякаючи на притягнення до кримінальної відповідальності у разі продовження протестів.

Загалом у Донецькій області в 2011 році планується закриття 26 загальноосвітніх шкіл, або 2,5% загальної кількості.

Крім того, про рекомендації Міносвіти закрити понад 40 шкіл повідомив харківський губернатор Михайло Добкін. Закриття шкіл через брак коштів та зменшення кількості учнів відбувається також у Тернопільській області.

Раніше у Міносвіти зазначали, що за десять років (з 2001 по 2011 роки) кількість учнів денних загальноосвітніх навчальних закладів зменшилася на 2 мільйони осіб – із 6,6 млн до 4,2 млн.

 

Джерело: ТСН
Розділи: Новини освіти Освічена

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути